Okrugli sto na temu:Prevencija ranog napuštanja školovanja djece iz osjetljivih grupa

Koji su mehanizmi za prevenciju ranog napuštanja školovanja djece iz ranjivih grupa u Sarajevskom kantonu? Kakav je značaj ranog upisa djece u predškolski sistem obrazovanja i odgoja? Modeli dobre prakse koje škole mogu primjeniti? Ovo su teme su o kojima će se razgovarati tokom okruglog stola koji će se održati u ponedjeljak, 12. juna 2017. godine u hotelu „Sarajevo”, sa početkom u 10:00 sati.

  1. juna obilježava se Međunarodni dan borbe protiv dječijeg rada. Jedan od uzroka ranog napuštanja školovanja je upravo to što djeca učestvuju u ekonomiji porodica – bilo da prosjače, prikupljaju željezo i druge sirovine, brinu o mlađoj braći i sestrama ili na neki drugi način doprinose.

Učesnici okruglog stola su predstavnici osam sarajevskih osnovnih škola, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, mobilnog tima pri Kantonalnom centru za socijalni rad, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija.

Okrugli sto održava se u sklopu realizacije projekta „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“ koji se provodi do decembra 2018. godine u 10 oblasti u BiH i Srbiji, a fokusira se na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su: obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, za romsku djecu i njihove porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »