CKMD: O nama

Mjesto susreta

Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju je nevladina organizacija koja je od samog svog osnivanja 2012. godine, osmišljena kao mjesto susreta buduće akademske zajednice i mjesto koje će svojim karakterom i namjenom potpomoći kulturnom i medijskom uzdizanju studentske populacije. Od nastanka do danas, UKMD se aktivno zalagao za razvoj i napredak šire zajednice, time ispunjavajući svoju svrhu i neke od glavnih ciljeva.

Ciljevi

  • Podrška razvoju kulture i umjetnosti kroz unaprijeđenje stvaralaštva u oblasti kulture i umjetnosti.
  • Podrška, iniciranje i implementacija projekata, kao i istraživanja u oblasti umjetnosti, kulture, feminizma, obrazovanja, ekologije, jednakopravnosti spolova, te ljudskih prava, civilnog društva i demokratizacije te podizanje svijesti o svim navedenim oblastima.
  • Koordinacija i umrežavanje umjetnica/ka, kulturnih i akademskih radnica/ka, aktivista/ica, te predstavnika/ca institucija i organizacija koje se bave srodnim aktivnostima iz BiH i inozemstva.

Dijalog i razumijevanje

Ono za što se UKMD kao nevladina organizacija najviše zalaže jeste dati mogućnost mladim ljudima da se izraze i da se podstakne dijalog i razumijevanje, pomirenje i dobri susjedski odnosi među mladima u Bosni i Hercegovini. Ovo smo do sada postigli kroz ono čime se UKMD najviše bavio a to su razni vidovi neformalnog obrazovanja ali najviše print, audio i video radionice za djecu i mlade kao i kratki dokumentarni filmovi koji za cilj imaju podizanje svijesti o trenutnim socijalnim i političkim dešavanjima u BiH. Glavni zadatak ovih radionica je bio naučiti mlade objektivnosti i istraživanju kako bi sami došli do zaključaka umjesto da se koriste onime što im se svaki dan nameće, tuđim iskonstruiranim mišljenjima.

Projekti

Naši najveći projekti do sada su bili ‘Print, audio i video novinarstvo’, ‘Ad Hoc aktivizam i Gerila kino’, ‘Ad hoc aktivizam radionice’ i eTV koja je video produkacija UKMD-a gdje smo producirali značajan broj dokumentranih filmova za koje smo osvajali i razne međunarodne nagrade.

Medijska prezentacija

UKMD danas broji 10 aktivnih članova od kojih je većina i prije samog osnivanja udruženja bila posvećena organiziranju i sprovođenju edukativnih programa za mlade, a u sklopu UKMD-a djeluje i eFM radio što omogućava lakšu i brzu medijsku prezentaciju svih dešavanja.

Translate »