Program posljednjeg dana festivala Bookstan

Program koji otvara posljednji dan festivala u 11 sati u Ateljeu Figure je Specijalno gostovanje manifestacije „Sa(n)jam knjige u Istri“, Doručak s autorom u kojem će učestvovati Sinan Gudžević i Aljoša Pužar. Drugu godinu zaredom, „Sa(n)jam knjige u Istri“ partner je festivala Bookstan.

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti bit će održan Bookstanov specijalni program – „Logorski dnevnici: svjedočanstva banalnosti zla“, a učesnici će biti Amira HassEmil Kerenji i Florence Hartmann. U fokusu će biti dnevnik “Iz Belzena: 1944-1945.” Sarajke Hane Levi, majke Amire Hass, koji je Buybook objavio specijalno za ovogodišnji festival

Dva sata kasnije, u 14 sati, u Buybooku će biti održan program Čitanje – „Bejturan i ruža“ Aleksandra Hemona, a gosti će se nakon promocije u četvrtak, 4. jula, ponovo imati priliku družiti s autorom.

Od 14 i 15 sati sati u Američkom kutku bit će održane dvije radionice Mladog kutka namijenjene najmlađoj publici. U 14 sati je na programu radionica „Šatorčić – Nalino putovanje u okviru koje će Sandra Mehmedović s učesnicima razgovarati o slikovnici „Nalin svijet“ Deana Nicholsona, te izrađivati likove iz slikovnice, a u 15 sati će učesnici s Aidom Gavrić razgovarati o priči “Pravo da više puta pročitamo istu knjigu” iz knjige „Pustite me da čitam!“ popularnog turskog autora Anılija Basılıja.

Program se potom premješta u Buybook gdje ostaje do kraja dana, i u 16 sati bit će predstavljena knjiga „O ljudima, hrani i bogovima“ Velibora Čolića. Riječ je o knjizi objavljenoj u ediciji Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović, a s autorom će razgovarati književnik i prevodilac Ahmed Burić.

Nakon toga, u 17 sati, planiran je program In memoriam: Dževad Karahasan i Tvrtko Kulenović, u kojem će učestvovati Almir Bašović i Edin Pobrić.

U 18 sati Stevo Grabovac će u razgovoru s Marijom Pejić predstaviti svoj roman „Poslije zabave“ u izdanju Imprimatura koji je 2023. osvojio jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu.

U 19 sati Darko Cvijetić će u razgovoru sa Selvedinom Avdićem predstaviti svoju novu knjigu „Previše mi to. Osam djevojčica“, svojevrsni posljednji dio trilogije koja je započela uspješnicama „Schindlerov lift“ i „Što na podu spavaš“.

U 21 sat će u Domu mladih koncertom Damira Imamovića svečano biti zatvoren ovogodišnji, deveti po redu, Bookstan. Damir Imamović dolazi nam na Bookstan sa svojim novim albumom koji je objavila čuvena američka izdavačka kuća Smithsonian Folkways. Album predstavlja svojevrsni soundtrack za knjigu Aleksandra Hemona i nosi isto ime kao i njeno američko izdanje: The World And All That It Holds. Damirov bend činit će Ivana Đurić (violina), Nenad Kovačić (perkusije) i Ivan Mihajlović (bas). Specijalni gost na koncertu kojim zatvaramo ovogodišnji Bookstan bit će Aleksandar Hemon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »