Collegium artisticum Otvorenje izložbe: “Struthof, 100 pogleda prema slobodi” 

Otvaranje izložbe “Struthof, 100 Vues de la Liberté” / “Struthof, 100 pogleda ka slobodi” umjetnika ROGER DALE-a, zakazano je za petak, 5. jula 2024. godine u 19:00 sati.

Izložba “Struthof, 100 Vues de la Liberté” / “Struthof, 100 pogleda ka slobodi” predstavlja ciklus od 100 slika koje su naslikane na području bivšeg nacističkog koncentracionog logora Štruthof, tokom ljeta i jeseni 1994. godine.

Slike obuhvataju čitavu panoramu od 180° prekrasnog pejzaža koji okružuje lokalitet i koji bi zatvorenici vidjeli, u svojim strašnim patnjama, u periodu kada je logor bio u funkciji od 1941. do 1944. godine. Kontrast između ljepote prirode i okrutnosti čovjeka je izuzetno dirljiv i šokantan. Međutim, u ovoj seriji slika nema ništa od užasa koji se dogodio, samo je prikazan bogat i pastoralni pejzaž, kao znak pomirenja i nade.

Koncentracioni logor Štruthof nastao je 50 kilometara istočno od Strazbura u planinama Voges, tokom aneksije Alzasa i Lorene od strane Nemačkog Trećeg Rajha. Bio je to jedini koncentracioni logor na francuskom tlu. Osuđeno je 52.000 ljudi, a skoro polovina njih je stradala prije zatvaranja logora.

Umjetnik Roger Dale kreirao je ovaj projekat na vlastitu inicijativu, kao direktan odgovor na tragediju koja se dogodila u to vrijeme (1992-1995) u Bosni i Hercegovini. Zamišljen je kao čin solidarnosti sa nevinim žrtvama tog rata, ali i svih drugih ratova…

Umjetnik Roger Dale rođen je 1950. godine u Engleskoj, odrastao je i studirao u Kanadi i Francuskoj, a trenutno živi i radi u Strazburu, Alzas.

Više informacija o autoru i njegovom radu možete pronaći na stranici:

Umjetnik Peintre Roger Dale izlaže se slikama i trudovima u Strazburu – Francuska. (roger-dale.com)

U nadi da ćete svojim prisustvom moći uveličati otvaranje izložbe, srdačno Vas pozdravljamo i radujemo se Vašem dolasku!

Izložba će biti otvorena za posjete do 5. avgusta 2024. godine, od ponedjeljka do petka od 10:00 do 18:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »