Program drugog dana Bookstan festivala

Program koji otvara drugi dan festivala u 11 sati u Ateljeu Figure predstavlja predstavljanje knjige “Signalno polje – mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000.-2020.” . Koji su pisci, djela, žanrovi, teme i poetike obilježili prve dvije decenije 21. vijeka? Kako izgleda mapa domaće savremene proze i šta ona govori o našoj književnosti i njenim vrijednostima, a posredno i o našem Zeitgeistu? Na ova i slična pitanja odgovara ova antologija, relevantna i sveobuhvatna po izboru, a otvorena i suvremena u pristupu. Autorice Jagna Pogačnik i Tea Sesar predstavit će ga na Bookstanu u razgovoru sa Selmom Raljević .

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti održat će se prigodni program Bookstana – “Među oružjem ćute muze: etički izazovi književnosti u doba političkih nemira” . O ovoj temi govorit će palestinski autor Mosab Abu Toha , novinar i pisac Peter Maass i književnica Lana Bastašić . Razgovor će moderirati John Freeman .

Dva sata kasnije, u 14 sati , također na Akademiji likovnih umjetnosti , održat će se još jedan prigodni program – “Odjek jedne generacije: Ivan Kordić, Abdulah Sidran i Marko Vešović” , a na temu će govoriti Slobodan Blagojević . Adisa Bašić i Senadin Musabegović .

U 15 časova u Američkom kutku biće održana druga ovogodišnja radionica Mladog kutka, namenjena najmlađoj publici. Riječ je o radionici “Bajke” , a Anela Hakalović i Aida Gavrić predstavit će dvije slikovnice – “Mjesec i nebeski zmaj” Berhana Woolvina , inspirativnu priču savršenu za male zaljubljenike u zvijezde, i “Bor” Lisen Adbage , uzbudljiva priča u kojoj, svakako, posebno uživamo mi mališani. Radionica je interaktivna.

Program se potom premešta u Buybook, gde ostaje do kraja dana, a u 16 časova biće predstavljena knjiga Drage Glamuzine “Noćni portir” . Riječ je o knjizi objavljenoj u izdanju Dnevnika čiji je urednik Semezdin Mehmedinović, a sa autorom će razgovarati novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik .

Nakon toga, u 17 sati , bit će predstavljena knjiga Taine Tervonen , dobitnice prestižne nagrade “Jan Michalski” za 2022. godinu. Roman je s francuskog preveo Nihad Hasanović i skovao neologizam u naslovu jer naš jezik nema prikladnu riječ za one koji kopaju masovne grobnice. Riječ je o činjenično-dokumentarnoj prozi, u potpunosti zasnovanoj na vremenu/vreme i mjestu zapadne Bosne i njenih bolnih mjesta – masovnih grobnica, groblja, Kozarca i drugih naselja u okolini Prijedora i Sanskog Mosta, a sa autorom će razgovarati autor knjige. urednik, Faruk Šehić .

U 18:00 sati na festivalu će se online pojaviti kanadska autorka iranskog porijekla Ava Homa, koja će u razgovoru sa prevoditeljicom Stanislavom Bosiljčić predstaviti svoj roman “Kćeri dima i vatre” , snažnu priču o identitet, porodične veze i ljubav. Ava Homa je nagrađivana spisateljica, novinarka i aktivistica. Njeni tekstovi objavljivani su u nekim od najvažnijih svjetskih medija, a govorila je o svojoj borbi za ljudska prava pred Ujedinjenim nacijama.

U 19 sati palestinski pjesnik, istraživač i bibliotekar Mosab Abu Toha predstavit će svoju zbirku poezije “Stvari koje biste mogli naći skrivene u mom uhu: Pjesme iz Gaze ” u razgovoru sa Johnom Freemanom . Kritika poeziju ovog autora opisuje kao elegantnu i nezaboravnu, koja istovremeno poziva na otpor. Sa diplomom nastavnika engleskog jezika i književnosti,Mosab Abu Toha je predavao u školama Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i osnovao biblioteku “Edward Said”, prvu englesku biblioteku u Gazi.

Sat vremena kasnije, u 20:00, Aleksandar Hemon će u razgovoru sa Džonom Frimanom predstaviti svoj novi roman „Bejturan i ruža“ , koji su kritičari ubrzo po objavljivanju proglasili remek-delom i svojevrsnim ukletim muzejom istorije.

Pozivamo vas da nam se pridružite i nadamo se da ćete uživati ​​u programu drugog dana devetog po redu Bookstana. U prilogu dostavljamo kompletan program festivala i program drugog dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »