Predstavljeno 30. izdanje manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri

Na Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan, održanom od 3. do 6. jula, predstavljeno je 30. izdanje manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, partnera Bookstana već drugu godinu zaredom.

Trideseti Sa(n)jam knjige u Istri  održat će se  od 29. novembra do 8. decembra u Puli, tradicionalno u Domu hrvatskih branitelja, ali i drugim kultnim gradskim prostorima stvarajući tako od Pule Grad knjige i obilježavajući tri desetljeća postojanja u kojima nikada nije bilo moguće odrediti ko je kome važniji – Sajam Puli ili Pula Sajmu. Sa(n)jam knjige u Istri ove godine održat će se pod sloganom „Mikrokozmos“ jer književnost nastaje i živi upravo u mikrokozmosima pisaca i spisateljica koji se, po prirodi stvari, bave usamljeničkim poslom, ali i čitalaca koji tim, krajnje ličnim i opet usamljeničkim činom, tekst nastavljaju održavati na životu. Osim toga, pulski se Sajam pozicionirao kao primarno autorski, ponovo – mikrokozmos u kojem autori i autorice ne osjećaju usud pripadanja malom jeziku. Mikrokozmos pulskog Sajma je, naravno, Istra, pa će i zasebna cjelina unutar teme biti Histrokozmos kroz čije će se formate i sadržaje pokazati sajamska ukorijenjenost u Istru, te kako je svaka kultura zapravo multikultura koja prelazi fiktivne granice između zavičajnosti i pripadanja svijetu.

Saradnja između Bookstana  i Sa(n)jam knjige u Istri  nastavlja se i ove godine, a u decembru će u Puli Bookstan predstaviti knjigu “Pamtim to kao da je bilo danas” Seje Sexona i Bore Kontića. Kako sam autor Boro Kontić navodi, knjiga je u osnovi priča o pjesmama Seje Sexona. Istovremeno i opis Sarajeva osamdesetih, podsjećanje na brojne ljude koji su se kretali u tim krugovima, aferama koje su pratile grupu, ratu i povratku Zabranjenog pušenja poslije sedam godina te svim poslijeratnim albumima ove grupe sve do današnjeg dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »