Konferencija o perspektivama rodno neutralnog jezika održana u Sarajevu

U Sarajevu je održana naučna konferencija “Ka rodno nebinarnim jezičkim praksama” u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Konferencija je dio šire inicijative koja treba da okupi osobe iz Bosne i Hercegovine koje se deklariraju kao rodno fluidne ili se ne pronalaze u binarnom muško-ženskom kodu, te osobe iz stručne zajednice (lingvističke, medijske, prevoditeljske) kako bi se krenulo u izradu konkretnih smjernica i stilističkih preporuka za korištenje rodno neutralnog jezika.

Kroz tri stručna panela, razmatrani su različiti sociolingvistički aspekti rodno neutralnih perspektiva u (primarno) bosanskom jeziku iz ugla rodno fluidnih i rodno nebinarnih osoba iz Bosne i Hercegovine, te lingvističke i prevodilačke struke, kao i konkretni primjeri rodno neutralnih jezičkih praksi sa smjernicama i preporukama za dalja istraživanja i aktivnosti.

Jedan od zaključaka konferencije je neophodnost promicanja inkluzivne jezičke prakse u Bosni i Hercegovini. Pored toga što ravnopravnost, uključujući i jezičku ravnopravnost, nalaže važeća bosanskohercegovačka zakonska regulativa, izuzetno je važno i da se sve osobe koje žive u BiH osjećaju komotno i prepoznato u svom maternjem jeziku i svojoj zemlji, umjesto da isto moraju tražiti u stranim jezicima i drugim državama.

U tom smislu ova inicijativa predstavlja značajan korak u promicanju službenih jezika Bosne i Hercegovine i osavremenjivanju domaće jezičke prakse kako bi ona bila više inkluzivna i bolje prilagođena današnjim društvenim pojavama i stremljenjima, te bolje odgovorila potrebama cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Naredne aktivnosti podrazumijevaju objavljivanje zbornika stručnih tekstova s konferencije, te pripremu priručnika sa jezičkim i stilskim smjernicama kako bi se pomoglo rodno nebinarnim osobama da se lakše izraze u maternjem jeziku, ali i stručnim osobama koje pišu, prevode, rade u medijima da se lakše snađu kada se bave temama koje se tiču rodno nebinarnih osoba.

Konferencija je realizirana u sklopu projekta koji podržava Equality Fund.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »