Nastup Emine Smolović – profesorice na Muzičkoj akademiji – Omaž stvaralaštvu W.A. Mozarta//

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu odmora nema! Koncertna sezona  2016/2017. priprema još jedan koncert,  pod nazivom Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir, koji ima za cilj dati svojevrsni omaž jednom od najznačajnijih kompozitora u historiji muzike, Wolfgangu Amadeusu Mozartu, povodom 260. godišnjice njegovog rođenja! Upuštajući se u pustolovinu muziciranja, koja od interpretatora zahtijeva umjetničku posvećenost publici će se predstaviti eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović i to uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence.

Emina Smolović završila je studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na FMU u Beogradu. Potom je završila specijalističke studije iz predmeta Metodika nastave gudačkih instrumenata, kao i specijalističke studije iz Kamerne muzike. Kao solista, ali i član različitih ansambala imala je niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je s različitim kamernim ansamblima, a trenutno predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Milica Lawrence na FMU u Beogradu završila je studij klavira i čembala. Specijalističke studije iz kamerne muzike i doktorske studije završava, na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-tečajeve za klavir i čembalo kod afirmiranih domaćih i stranih umjetnika. Za solo izvedbe te izvedbe s kamernim sastavima osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao samostalni umjetnički saradnik na Odsjeku za gudače na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Afirmirani umjetnički dvojac nastupit će u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića, u četvrtak 24.11.2016.  s početkom u 19:30 časova, a  program koncerta sačinjavaju Mozartove sonate, koje nisu ustaljeni dio programa bh. koncertnih dvorana: sonata u A duru KV 305, sonata u C duru KV 296 i sonata u B duru KV 454.

Na kraju ne preostaje ništa drugo do pozvati vas da svojim dolaskom na Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir i sami doprinesete razvoju umjetničke strane muzičkog života glavnog bosanskohercegovačkog grada i tako zaokružite novembarsku programsku koncepciju Koncertne sezone MAS obilježavanjem 260. godišnjice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta!

Ulaz na koncert je besplatan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Translate »