Nastup Emine Smolović – profesorice na Muzičkoj akademiji – Omaž stvaralaštvu W.A. Mozarta//

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu odmora nema! Koncertna sezona  2016/2017. priprema još jedan koncert,  pod nazivom Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir, koji ima za cilj dati svojevrsni omaž jednom od najznačajnijih kompozitora u historiji muzike, Wolfgangu Amadeusu Mozartu, povodom 260. godišnjice njegovog rođenja! Upuštajući se u pustolovinu muziciranja, koja od interpretatora zahtijeva umjetničku posvećenost publici će se predstaviti eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović i to uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence.

Emina Smolović završila je studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na FMU u Beogradu. Potom je završila specijalističke studije iz predmeta Metodika nastave gudačkih instrumenata, kao i specijalističke studije iz Kamerne muzike. Kao solista, ali i član različitih ansambala imala je niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je s različitim kamernim ansamblima, a trenutno predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Milica Lawrence na FMU u Beogradu završila je studij klavira i čembala. Specijalističke studije iz kamerne muzike i doktorske studije završava, na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-tečajeve za klavir i čembalo kod afirmiranih domaćih i stranih umjetnika. Za solo izvedbe te izvedbe s kamernim sastavima osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao samostalni umjetnički saradnik na Odsjeku za gudače na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Afirmirani umjetnički dvojac nastupit će u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića, u četvrtak 24.11.2016.  s početkom u 19:30 časova, a  program koncerta sačinjavaju Mozartove sonate, koje nisu ustaljeni dio programa bh. koncertnih dvorana: sonata u A duru KV 305, sonata u C duru KV 296 i sonata u B duru KV 454.

Na kraju ne preostaje ništa drugo do pozvati vas da svojim dolaskom na Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir i sami doprinesete razvoju umjetničke strane muzičkog života glavnog bosanskohercegovačkog grada i tako zaokružite novembarsku programsku koncepciju Koncertne sezone MAS obilježavanjem 260. godišnjice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta!

Ulaz na koncert je besplatan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »