Dječija predstava „Mala sirena“ u četvrtak u 18h na sceni SARTR-a

Sarajevski ratni teatar je, u okviru svoje repertoarske profilacije, prije četiri godine osnovao Scenu SARTRČIĆI, namjenjenu predstavama za djecu. Glavni razlog je bio obogatiti ponudu teatarskih predstava za djecu (koja je posljednjih desetak godina zaista minorna!), jer je to najbolji način educiranja svoje buduće publike.  Predstava „Mala sirena“, realizirana u koprodukciji sa Studijom lutkarstva Sarajevo, premijerno je izvedena 2015. godine.

Autorica teksta za predstavu je poznata i uvažena književnica Ljubica Ostojić, likovnost predstave, kreacija i izrada lutaka potpisuju tri mlade likovne umjetnice Danijela Madacky, Adisa Vatreš i Melisa Musić, režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, a u predstavi igrajuStaša Dukić, Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić i Sanjin Arnautović.

Predstava je prilagođena za uzrast od 4 do 14 godina.

Lutkarska predstava “Mala sirena” ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o nekim problemima imanentnih današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, prezentira nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. S toga je ova „Mala sirena“ upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima.

Naši junaci iz priče, ta mala i nježna bića, bez obzira sa koje su planete ili iz kojeg svijeta su došli, usamljeni su i kada se susretnu, koliko god bili jedno drugome strani, oni se uvažavaju, uče jedno od drugoga, postaju nerazdvojni i dobri prijatelji. Ali takav odnos izaziva prijekor društva, jer zajednica je isključiva, puna predrasuda…

Dječija predstava “Mala sirena” ponovo se izvodi za našu najmlađu publiku u četvrtak, 24. novembra u 18h na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Cijena ulaznice iznosi 5KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na broj 033 664 070. Blagajna SARTR-a će raditi od 16h na dan predstave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »