The ARchipelago: Kolaborativni arhivski projekat transformiše percepciju ratnih događaja

Trodnevni simpozij pod nazivom “Isprepleteni arhivi ratova: O iskustvima, slikama i politikama reprezentacije rata” održan je proteklog vikenda u Hotelu Holiday i Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, donoseći svjetlo na inovativne arhivske prakse i tehnologije koje mijenjaju način na koji doživljavamo ratna i poslijeratna iskustva.

Okupivši učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Egipta, Francuske, Indije, Litvanije, Njemačke, Pakistana, Turske i Velike Britanije, simpozij je postavio temelje za dijalog o ulozi i značaju arhiva u oblikovanju percepcije rata.

Uz perspektivu i dijaloge o ratnim i traumatskim iskustvima, na skupu je razgovarano o različitim arhivskim praksama, dok je poseban naglasak bio na upotrebi i transformaciji arhivskih slika, metodama i politikama reprezentacije rata.

Predstavljen je i projekat arhive koji koristi tehnologiju proširene stvarnosti (AR) – The ARchipelago. Riječ je o kolaborativnom arhivskom projektu koje su u saradnji sa Goethe-Institutom BiH razvile umjetnice Armina Pilav (BiH) i Clarissa Thieme (Njemačka).

The ARchipelago platforma, označena kao važan korak u oblikovanju arhivskih praksi post-jugoslavenskog prostora, okuplja zbirke ratnih i drugih srodnih dokumenata iz Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, koje su napravili građani, fotografi i filmski stvaraoci.

Putem AR aplikacije Archipelago platforma će osim u Sarajevu, uskoro biti dostupna i u Mostaru, Beogradu te Prizrenu.

Clarissa Thieme naglašava važnost multiperspektivnog pristupa historijskim događajima, ističući da je to ključno za miran suživot u multietničkim društvima. Arhive, prema njenim riječima, mogu pomoći u izgradnji mostova između različitih iskustava, nudeći inkluzivan pristup dijalogu o ratnim i traumatskim iskustvima.

Armina Pilav ističe vrijednost projekta u učenju o preživljavanju i ratnoj svakodnevici iz ličnih priča ljudi koji su doživjeli ratno nasilje te ističe kako za nju lično “dokumenti iz rata ništa ne znače osim ako mi ne dozvoljavaju da radim na svojoj traumi”.

Trodnevni susret u Sarajevu o isprepletenim arhivima ratova je pokazao da postoji potreba za razgovorima o ratnim iskustvima i vezanim kolonijalnim praksama koje u geopolitičkom kontekstu postaju sve vidljivije sa svakim novim oružanim sukobom, dodaje Pilav.

The ARhipelago ostaje predvodnik u transformaciji arhivskih praksi, donoseći svježu perspektivu i dijaloge o ratnim i traumatskim iskustvima. Ovaj projekat ne samo da mijenja način na koji pristupamo arhivama, već i otvara vrata nenasilnim, inkluzivnim razgovorima o ratnim razaranjima i traumama.

Projektni partneri projekta The ARchipelago su: CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd/Srbija; Dokufest Prizren, Kosovo; Biblioteka Hamdija Kreševljaković, Sarajevo/Bosna i Hercegovina; Un-War Space Lab, Brač/Hrvatska & Mostar, Bosna i Hercegovina.

The ARhipelago finansiraju EUNIC program European Spaces of Cultures 2023. i inicijativa projekta izvrsnosti odbora Goethe-Instituta 2023./2024.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »