“Budućnost za mlade – škola bez nasilja”, izložba radova učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu

“Budućnost za mlade – škola bez nasilja”, naziv je izložbe radova učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu kojom će mladi poslati poruku javnosti i ukazati na potrebnu podršku cijele zajednice u preveniranju svih oblika nasilja u školama i njihovom okruženju. Izložba će se održati 08. decembra 2023. godine u ovoj školi u 11, 00 sati.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Elma Alić-Šobot, direktorica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić, regionalna direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan i učenici i učenice Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Događaj je dio međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” i edukativnog programa o rodno zasnovanom nasilju čije su intervencije osnažile mlade ljude i unaprijedile im znanje i vještine koje im omogućavaju da prepoznaju rane znakove nasilja i da se suprotstave nasilju, bilo da je usmjereno prema njima ili drugima.

„Nalazimo se u teškim vremenima u kojima svjedočimo zabrinjavajućem porastu slučajeva nasilja u Bosni i Hercegovini, posebno onog usmjerenog prema djevojkama i ženama. Mladi imaju moć da oblikuju društvene norme i stavove, te svojim ponašanjem postave primjer koji potiče na poštovanje i ravnopravnost između spolova. Kroz podršku vršnjacima, mladi postaju glas promjene, stvarajući tako temelje za društvo u kojem je rodno zasnovano nasilje krajnje neprihvatljivo“, poručuju učenici i učenice iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba je organizovana u okviru projekta “Inicijativa mladića: Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji je podržan od strane Vlade Švicarske i CARE Njemačka a provode ga Institut za populaciju i razvoj (IPD) i CARE International Balkans.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »