„Koje organizacije, koji milioni?“

Druga godišnja konferencije agilnog civilnog društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom Civilka, će se održati u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD) u srijedu, 6.12.2023. godine sa početkom u 11:00 sati, u Hotelu Holiday u Sarajevu.
Civilka je osmišljena kao skup relevatnih aktera koji će na otvoren i hrabar način propitivati najosjetljivija i najvažnija pitanja razvoja i vrijednosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini, u cilju jačanja i promocije ovog sektora koji se često smatra stubom razvoja demokratije u svakoj zemlji.
Civilni sektor treba da se vrati na put razvoja i jačanja uz planiranu, koordiniranu i svrsishodnu podršku lokalnih vlasti i međunarodne zajednice. Cilj nam je voditi otvorene razgovore o problemima u civilnom sektoru koji dovode do stagnacije i smanjenja prostora za civilno društvo u BiH.
Tema ovogodišnjeg izdanja je „Koje organizacije, koji milioni?“ i posvećena je razgovoru o neuređenom stanju u civilnom sektoru u oblasti kategorizacije udruženja i fondacija u BiH i njihovog finansiranja iz javnog budžeta.
Zašto baš ova tema? Niko u našoj zemlji nema tačne i potpune podatke o broju i vrsti udruženja i fondacija, već su podaci u različitom obliku na raznim nivoima i uglavnom nedostupni široj javnosti. Osim nepostojanja funkcionalnog zbirnog registra, ne postoji ni jasna kategorizacija organizacija, pa se među udruženjima nalaze i neki poslovni subjekti kojima tu nije mjesto. Uz zbunjujući proces podjele sredstava iz javnih budžeta, gdje različiti nivoi vlasti imaju različita pravila i često neodgovarajući sistem nadzora nad finansiranim projektima i utrošenim sredstvima, dolazi do situacije gdje se novac poreskih obveznika troši uz nedovoljno transparentnosti i odgovornosti, ali i do situacije da se imidž nevladinog i vladinog sektora urušava.
Radit ćemo u posebnom formatu i pokušati zajednički naći odgovore na pitanje kako riješiti ove probleme, kao i dati konkretne prijedloge i smjernice za zagovaračke kampanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »