Italijanski pijanista Anthony Ciaccio nastupa u sklopu programa Koncertne sezone MAS

Pod okriljem Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu i programa Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu nastupit će Anthony Ciaccio, italijanski pijanista i profesor na Conservatorio di Musica “L. Canepa” di Sassari (Italija). Njegov recital bit će upriličen u srijedu, 6. decembra 2023. godine, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihatman”.

Na repertoaru će biti Sonata op. 23, br. 3 u Es duru M. Clementija, “Berceuse-Rêverie” (Uspavanka-Sanjarenje) op. 42, br. 2 G. Sgambatija, “Notturno” O. Respighija, “Les cloches de Genève: Nocturne” (Zvona Ženeve: Nokturno) iz “Première année: Suisse (Prva godina: Švicarska), prve od tri svite iz ciklusa “Années de pèlerinage” (Godine hodočašća) F. Liszta i Sonata br. 3. op. 5 u f molu J. Brahmsa.

Ulaz je slobodan.

Anthony Ciaccio je italijanski pijanista i profesor klavira na Conservatorio di Musica “L. Canepa di Sassari (Italija). Diplomirao je na Conservatorio di Musica “Vincenzo Bellini di Palermo (klasa: prof. Dorotea Cei), a master iz napredne muzičke interpretacije završio je na Escola Superiore de Musica de Catalunya u Barseloni – ESMUC (klasa: prof. Vladislaa Bronevetzky). Studirao je i na Accademia Varesina “A. Cortot” di Travedona Monate (Varese, Italija) (klasa: prof. Roberto Plano) i muzičku pedagogiju na Univerzitetu “Dimitrie Cantemir” u Targu Murešu (Rumunija).

Koncertirao je diljem Italije, Španije, Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Palestine, Velike Britanije, Finske, Malte, Austrije, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Sarađuje sa brojnim umjetnicima, uključujući vokalne soliste i instrumentaliste, a od 2015. djeluje i kao klavirski saradnik – korepetitor za balet i klasični ples. Predavao je klavir na “Skené Academy” Sciacca, na Conservatorio di Ferrara “G. Frescobaldi” i na Conservatorio di Musica di Trapani, a radio je i u muzičkim i plesnim školama u Grossetu, Livornu i Milanu.

Od 2022. godine, u okviru saradnje sa različitim inostranim školama, konzervatorijima i univerzitetima, redovno drži majstorske radionice i godišnje specijalističke kurseve u Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Palestini, Rumuniji i Španiji, a od 2024. i u Koreji.

Više informacija: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »