Književna večer s njemačkim piscem Ilijom Trojanowim

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u saradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu organizira književnu večer 11.06.2019. sa njemačkim piscem Ilijom Trojanowim u 19:00 sati u Ateljeu Figure. Pisac će tom prilikom čitati iz svoje prozne zbirke Nakon bijega i predstaviti do sada neobjavljenu priču Požderani zoološki vrt.

Katedra za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fondacija S. Fischer iz Berlina zajedno su uspostavili Sarajevsku poetičku docenturu, a njen prvi nosilac za 2019.godinu je njemački pisac Ilija Trojanow koji tim povodom boravi od početka maja do kraja juna u Sarajevu, kako bi održao seriju predavanja za studente na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U okviru svog boravka Ilija Trojanow će imati književnu večer 11.06.2019. u 19:00 u Ateljeu Figure, na kojoj će čitati iz svoje prozne zbirke Nakon bijega, te predstaviti jednu još neobjavljenu priču. Po završetku zvaničnog dijela programa, publika će imati priliku kupiti prevod romana Sakupljač svjetova u izdanju Buybooka.

Po želji pisca će u okviru zvaničnog programa duo „A2“ izvesti dvije sevdalinke od kojih će jedna biti Kraj tanana šadrvana koju je zapravao napisao veliki njemački pisac Heinrich Heine.

Organizator književne večeri je Goethe-Institut u BiH, partner projekta Sarajevske poetičke docenture, moderator književne večeri Vahidin Preljević, a simultani prevodilac Naser Šečerović.

Podaci o piscu

Ilija Trojanow, rođen 1965 u Sofiji, odrastao je u porodici političkih azilanata u Njemačkoj i Keniji. Živio je u Münchenu,  Bombayu i Kapstadtu. Posljednjih godina skrasio se u Beču. Jedan od najvažnijih pisaca njemačkog govornog područa i najznačajnijih evropskih intelektualaca današnjice. Proslavio se romanom Sakupljač svjetova (2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona. Roman Moć i otpor (2015), koji se bavi bugarskom komunističkom prošlošću, spada u najznačajnije političke romane napisane na njemačkom jeziku posljednjih godina. Valja istaknuti i proznu zbirku Nakon bijega (2017), koja se na poetski intrigantan način bavi fenomenom migracije.

 

 

Više informacija o književnoj večeri možete dobiti na našoj web-stranici: https://www.goethe.de/ins/ba/bs/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21575860

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »