Izlet na izvore rijeke Sane 2019

“Sana mora da se hitno zaštiti”, poruka je koju je poslalo preko stotinu učesnika izleta za zaštitu ove rijeke, a koji je organizovala Koalicija za Sanu. Na ovogodišnjem izletu naglasak je stavljen na inicijativu da se izvori rijeke Sane, zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom rijeke Sane ispod Prizren Grada, stave pod zaštitu.
„Desetu godinu zaredom Koalicija za Sanu želi da ukaže da ova rijeka mora da se zaštiti uzimajući u obzir njene prirodne i ambijentalne vrijednosti. Uprkos izgrađenoj hidroelektrani „Medna“ i ove godine se skupilo više od stotinu ljubitelja prirode i rijeke Sane koji šalju jasnu poruku da se njeni izvori, ponor Mračaj i kanjon ispod Prizren Grada zaštite i da se sa rijekom Sanom počne upravljati na održiv način“, izjavio je Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu.
Inicijativu za zaštitu izvorišta rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom ispod Prizren Grada, u ime Koalicije za Sanu, podnio je Centar za životnu sredinu.
„Inicijativa je od resornog ministarstva prihvaćena i očekujemo pokretanje procedure zaštite u toku ove godine. Žao nam je što nije bilo razumijevanja i spremnosti vlasti da se Sana zaštiti prije izgradnje hidroelektrane Medna, ali mi od Sane svakako nismo odustali“, istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.


Učesnicima izleta juče je predstavljena i inicijativa „Solarna Pecka“ koju su zajedno pokrenuli Centar za životnu sredinu i Centar za posjetoce Pecka, a uključena je i „Koalicija za Sanu“, koja dugo radi na zaštiti ovog područja. U okviru ove inicijative se pokreće online crowfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka. Solarna energija je alternativa koju koalicija za Sanu zagovara kroz svoju kampanju protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Sani.
„Solarna Pecka je upravo primjer koji želimo da vidimo duž rijeke Sane i duž ostalih rijeka“, istakao je Goran Krivić.
Koalicija za Sane je osnovana 2009. godine i čine je 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta koji kroz Koaliciju već deset godina rade na tome da se gornji tok rijeke Sane stavi pod zaštitu Uprkos dugogodišnjoj borbi Koalicije za Sanu da se zaustavi uništavanje rijeke Sane, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana, vlasništva austrijsko‐njemačke kompanije Kelag International, izgradio je hidroelektranu “Medna” u neposrednoj blizini izvora ove rijeke.

Studijskom analizom ekonomske opravdnosti dokazano je da projekti kao što je MHE
„Medna“, koja je izgrađena samo 450 m od izvora rijeke Sane, nisu ekonomski isplativi po stanovništvo i državu, već samo za pojedinca.
Putem inicijative za zaštitu izvorišta rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i kanjona rijeke Sane ispod Prizren Grada, Koalicija želi da podrži i promoviše razvijanje na osnovama turizma i sporta na vodi. Mještani opština Ribnik i Mrkonjić Grad tako mogu imati realnu dobit, a priroda i pitka voda očuvaće se za generacije koje dolaze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »