Izložba crteža Martina Frljića “Indonesia Experience”

Ambasada Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom najavljuju otvaranje samostalne izložbe crteža Martina Frljića “Indonesia Experience”. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 13. juna, u 20:00 u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Izložbom “Indonesia Experience” Martin Frljić predstavlja akromatski ciklus radova inspirisan Indonezijom i sjećanjem na boravak u Yogyakartu. “Početkom marta 2018. godine Martin Frljić, talentirani crtač iz Viteza i magistar likovnih umjetnosti, otpočeo je svoju indonežansku avanturu. Bio je jedan od sedamdesetak mladih umjetnika iz 44 zemlje sa svih kontinenata koje je umjetnička znatiželja dovela na tromjesečno upoznavanje sa jezikom i kulturnim tradicijama Indonezije,” zabilježio je Muhamed Čengić, Ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji, “Martin Frljić je imao sreću da provede tri mjeseca u Yogyakarti – kulturnoj prijestolnici ostrva Java, ali i cijele Indonezije. Ono što bi u toku dana slušao, gledao, opažao grozničavo je prenosio je na papir. Siguran sam da je u tim trenucima njegovo nadahnuće Indonezijom bilo jednako nadahnuću slavnih prethodnika.”

Povodom otvaranja samostalne izložbe u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Martin Frljić je izjavio: “Ne mogu reći da sam to ja, da je to moj umjetnički izražaj. Ne mogu reći ni da je Indonezija baš takva kakvom je prikazah u svojim radovima, ali mogu reći da je to Indonezija prožeta mnome i ja prožet Indonezijom koja je ostavila zavidan utjecaj na moj likovni pristup.”

Martin Frljić rođen je u Novoj Biloj 1994. godine. Diplomirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Odsjek za grafiku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »