Završen EXIT !

U Novom Sadu je završeno 19. po redu, i po mišljenju publike i brojnih izvođača, dosad možda i najbolje izdanje EXIT festivala! Uoči iduće godine kada EXIT slavi 20. rođendan, jedan od vodećih svjetskih festivala dostigao je svoj historijski maksimum po brojnim parametrima. Rekord posjete bio je oboren već prve noći kada je kroz kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlo 56.000 od ukupno oko 200.000 posjetilaca koji su se rasporedili na 40 bina i zona od 4. jula uveče do 8. jula ujutro. Nikad duža lista hedlajnera učinila je da ove godine publika uživa na svim binama, a program na glavnoj bini je svakako najviše obilježio historijski koncert jednog od najvećih svjetskih bendova The Cure, koji je domaća publika čekala čak četiri decenije! Rokenrol se vratio na velika vrata uz američku senzaciju Greta Van Fleet čiji visokoenergetski nastup je opravdao status grupe o kojoj se najviše govori u posljednjih par godina. Američki sastav The Chainsmokers su pokazali zašto važe za jedne od najpopularnijih muzičkih zvijezda današnjice, čiji hitovi, horski pjevani na glavnoj bini, zajedno premašuju i deset milijardi YouTube pregleda! Na dosad najspektakularnijem izdanju mts Dance Arene čija kolosalna produkcija je sadržala i staro vinčansko pismo, nastupale su vodeće zvijezde svjetske elektronske scene. Već prve noći je ljestvica postavljena na energetski maksimum u zajedničkom nastupu Carla Coxa i Maceo Plexa, kao i tandemskoj rapsodiji Solomuna i Tale of Us od preko šest sati! Čast da zatvori cijeli EXIT i mts Dance Arenu imala je najtraženija tehno zvijezda današnjice Amelie Lens, koja je prve ovacije i skandiranje imena dobila već po izlasku na scenu! Inspirisana historijom grupe The Prodigy i EXIT festivala, na samom kraju besprijekornog seta Lens je pustila pjesmu “Firestarter”, u čast preminulog pevača grupe Keitha Flinta što je izazvalo opštu euforiju kod publike za jedan od najboljih prizora zatvaranja Exita.

A da EXIT nije samo muzički festival, potvrdili su Joko Ono i Novak Đoković, svojim video porukama upućenim publici, a uživo na otvaranju festivala i stari prijatelji Exita, društveni aktivisti iz sjevernoameričkog plemena Standing Rock, ogranka Sijuksa čiji su članovi danas na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji. Završne večeri, prije spektakularnog nastupa najbolje rangiranog svjetskoj DJ dvojca Dimitri Vegas & Like Mike, popularni američki motivacioni govornik Henri Amar ukazao je na važnost održavanja mentalnog zdravlja i poručio publici da sve što traže već imaju u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike. Upravo „Ostanimo čisti“, velika kampanja, koja je podigla region na noge neposredno pred festival, bila je intezivno promovisana na EXIT festivalu apelujući na posjetioce da izaberu čist život bez narkotika.

Sa Exita je krenula i nova humanitarna akcija “Izgradimo vrtiće zajedno” koju su zajedno pokrenuli Fondacija Novak Đoković i EXIT fondacija, uz podršku Radio televizije Srbije, a u koju se tokom festivala putem video poruke uključio i košarkaški as Nikola Jokić! Posjetioci festivala i ljudi dobre volje pozivani su sa festivalskih ekrana i društvenih mreža da pošalju poruku na poseban humanitarni broj, a uplate se mogu vršiti i iz inostranstva putem www.paypal.me/novakfdn. I najpoznatiji regionalni jutjuberi poslali su ekološku poruku milionima svojih pratilaca na društvenim mrežama, ali i uživo publici EXIT festivala. Predstavljena je i kampanja “Vrati prirodi – Pridruži se i posadi drvo” kao akcija sadnje drveća na nekoliko lokacija u Vojvodini tokom jeseni koju organizuje Delegacija Europske unije u Srbiji uz podršku Exita i OPENS-a.

Na festivalu je održana i tribina „How to start Serbian export office for Art?“, o sistematskim mjerama za pravljenje povoljnog ambijenta za plasiranje domaćih muzičkih talenata na međunarodnoj sceni, na kojoj su učestvovali istaknuti pojedinci muzičke industrije. Pored posvećivanja čitavog prvog dana festivala, u vidu imena OPENS Day, tituli Novog Sada kao Omladinske prijestonice Europe, EXIT je i ove godine na OPENS State of EXIT zoni predstavio mogućnost civilnim organizacijama da hiljadama posjetioca predstave svoje programe.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »