Uspješno završena kampanja Solarna Pecka

Online crowdfunding kampanja “Solarna Pecka” koju su pokrenule organizacije „Zelene staze“, koja stoji iza Centra za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke juče je uspješno završena, a kroz nju je obezbjeđeno  6.687 USD (američkih dolara).

Ovaj iznos je dovoljan  za instaliranje solarnih kolektora za zagrijavanje 300 litara vode i dijela fotonaponskih panela koji proizvode struju na krov Centra za posjetioce Pecka, što je i bio cilj kampanje.

Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je premašen iznos koji smo planirali obezbjediti putem online crowdfunding kampanje, a to je 6000 dolara.

Zahvaljujući učešću velikog broja građana i pojedinaca, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz cijelog svijeta, finalni iznos je premašen za 11 odsto, što je ovu kampanju učinilo još uspješnijom.

Kampanja „Solarna Pecka“ je trajala 26 dana, a u nju je novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija.  Takođe, dio novca je  uplaćen direktno na žiro račun organizacije „Zelene staze“, a kampanju je podržalo i nekoliko društveno odgovornih kompanija i organizacija.

„Solarna Pecka“ je time postala prva građanska inciijativa koja će dovesti solarnu energiju u ruralno područje.

Solarna  energija je budućnost koja nas čeka, a malim primjerom Pecke, želimo zajedno da podstaknemo i promovišemo ovaj vid održivih izvora energija i pokažemo da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Pored toga, dodaćemo Centru za posjetioce jednu novu socio-edukativnu dimenziju: primjer korištenja sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana i privatnih lica, putem ovog jedinstvenog modela zajedničkog ulaganja.  U pozitivnom ishodu ove kampanje direktno će uživati lokalna zajednica i svi posjetioci i korisnici usluga ovog centra.

Za instaliranje kompletnog sistema (5,4 kWp) na krov Centra za posjetioce i realizaciju ideje potrebno je ukupno 13.000 USD (američkih dolara), što je naš krajni cilj, a zahvaljujući uspjehu online crowdfunding kampanje već smo ušli i u ovu drugu fazu koju planiramo realizovati uz podršku udruženja i kompanija.

Centar za posjetioce Pecka je objekat stare škole koji je uz podršku opštine Mrkonjić Grad 2014. godine dat na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu i koji je potom rekonstruisan u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici. Posjeduje prostorije za spavanje, ručanje, kuhanje, prezentacije i druženje.

U okviru Centra dostupno je iznajmljivanje bicikala, organizovanje izleta na izvore Sane, te organizovanje brojnih porodičnih manifestacija uz domaću hranu. Ovaj Centar uživa punu podršku opštine Mrkonjić Grad i svih domaćina sela Pecka koji rado učestvuju u njegovom radu i doprinose ovoj uspješnoj priči. Upravo zahvaljujući trudu i ljubavi koji su uloženi u Centar, on je vrlo brzo postao nezaobilazna destinacija na mapi brojnih turista, avanturista, porodica koje žele kratki bijeg u prirodu, ali i destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.

U Centru se održava i dvodnevni OUTDOOR festival koji okuplja porodice sa djecom iz cijele Bosne i Hercegovine. Riječ je o društveno odgovornom i održivom turističkom proizvodu koji, popularizirajući prekrasnu Pecku, promoviše aktivan i zdrav život, biciklizam, pješačenje i prirodne ljepote, te osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.

Centar za životnu sredinu sarađuje sa Centrom za posjetioce Pecka od samog osnivanja i zajedno smo odlučili da ovu uspješnu priču učinimo još uspješnijom kroz promociju obnovljivih izvora energije i ulaganja u održivu budućnost.

Uspjeh naše zajedničke kampanje je potvrda opredjeljenosti velikog broja građana za ulaganje u obnovljive izvore energije, ali i male uspješne projekte koji zahvaljujući radu i trudu danas doprinose razvoju cijele regije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »