UNICEF: Polovina tinejdžera u svijetu doživljava vršnjačko nasilje u školi i oko nje

Prema podacima iz novog izvještaja koga je danas objavio UNICEF, polovina učenika dobi od 13 do 15 godina širom svijeta– otprilike 150 milliona – ima iskustvo sa vršnjačkim nasiljem u i oko škole.

Svakodnevna lekcija: #ZaustavimoNasilje u školama kaže da vršnjačko nasilje – mjereno prema broju djece koja su prijavila da su zlostavljana u posljednjih mjesec dana ili su bila uključena u fizički sukob tokom prošle godine – sveprisutan je dio obrazovanja mladih širom svijeta. To utiče na njihovo učenje i blagostanje i u bogatim i siromašnim zemljama.

“Obrazovanje je ključ za izgradnju miroljubivih društava, a ipak, za milione djece širom svijeta, sama škola nije sigurna”, izjavila je Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. “Svaki dan, učenici se susreću sa brojnim opasnostima, uključujući borbe, pritisak da se pridruže bandi, zlostavljanja – i lično i online, nasilno discipliniranje, seksualno uznemiravanje i oružano nasilje. Kratkoročno, to utiče na njihovo učenje, a dugoročno to može dovesti do depresije, anksioznosti pa čak i samoubistva. Nasilje je nezaboravna lekcija koju nijedno dijete ne treba da nauči”.

Izvještaj prikazuje razne načine kojima se učenici suočavaju sa nasiljem u učionici i oko nje. Prema najnovijim dostupnim podacima UNICEF-a:

  • Globalno, malo više od 1 na 3 učenika dobi od 13 do 15 godina iskusi zlostavljanje, a otprilike isti udio učestvuje u fizičkim borbama.
  • Tri od 10 studenata u 39 industrijalizovanih zemalja priznaju da se nasilnički ponašaju prema vršnjacima.
  • Tokom 2017. godine bilo je 396 dokumentovanih ili verifikovanih napada na škole u Demokratskoj Republici Kongo, 26 u školama u Južnom Sudanu, 67 napada u Sirijskoj Arapskoj Republici i 20 napada u Jemenu.
  • Gotovo 720 miliona djece školske dobi živi u zemljama gdje fizičko kažnjavanje u školi nije potpuno zabranjeno.
  • Dok su djevojčice i dječaci podjednako izloženi riziku od nasilničkog ponašanja, djevojčice imaju veću vjerovatnoću da će postati žrtve psiholoških oblika nasilničkog ponašanja, a dječaci su više izloženi riziku od fizičkog nasilja i prijetnji.

Izvještaj navodi kako nasilje koje uključuje oružje u školama, kao što su noževi i pištolji, i dalje rezultira smrtnim slučajevima. Takođe navodi da u svijetu, koji je sve više digitalizovan, zlostavljači šire nasilne, štetne i ponižavajuće sadržaje dodirom tastera.

Izvještaj dostupno za preuzimanje ovdje.  

Svakodnevna lekcija: #ZaustavimoNasilje u školama izdata je kao dio globalne kampanje UNICEF-a #ZaustavimoNasilje. Takođe je dio kolektivnih nastojanja da se osvijetli i podstakne akcija na #ZaustavimoNasilje u školama I oko njih od strane organizacija uključujući UNICEF, Odjela za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva (DFID), UNESCO-a, ostalih članova globalnog partnerstva za suzbijanje nasilja nad djecom i UNGEI-a.

U sklopu kampanje, UNICEF drži brojne #STOPNasilju razgovore mladih ljudi širom svijeta tokom narednih mjeseci. Serija diskusija pod vodstvom studenata će mladima pružiti platformu za razmjenu iskustava o nasilju i mogućnost da se izjasne o tome šta im je potrebno da se osjećaju sigurno u školi i okolini, te će pružiti skup preporuka svjetskim liderima. U julu je veleposlanica UNICEF-a Lilly Singh pokrenula prvi razgovor mladih u Južnoj Africi sa grupom učenika dobi od 13 do 19 godina.

Da bi se okončalo nasilje u školama, UNICEF i partneri pozivaju na hitnu akciju u sljedećim područjima:

  • Implementirati politike i zakone kako bi se zaštitili učenici od nasilja u školama
  • Jačanje mjera prevencije i reagovanja u školama
  • Pozivanje zajednica i pojedinaca da se pridruže studentima kada govore o nasilju i raditi na promjeni kulture učionica i zajednica
  • Izraditi učinkovitije i ciljanije investicije u dokazanim rješenjima koja pomažu učenicima i školama da budu sigurni
  • Prikupljanje boljih, razvrstanijih podataka o nasilju nad djecom u školama i oko njih i dijeljenje onoga što funkcioniše

UNICEF podstiče mlade ljude širom svijeta da podignu svoj glasu u cilju #ZaustavimoNasilje u školama i oko njih i da nam kažu kako oni rade zajedno i koja rješenja oni koriste za #ZaustavimoNasilje u školama i oko njih jednom i za sve. Saznaj više na https://uni.cf/end-violence.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »