Kampanja “Sačuvajmo plavo srce Evrope”

Muzičke zvijezde Rambo Amadeus, Damir Imamović, Eda Zari, Tamara Obrovac DJ Ismar na jedinstvenom muzičkom događaju, Koncertu za rijeke Balkana, koji će se održati u subotu, 29. septembra 2018. u 19.30 na Trgu ispred BBI Centra. Poznati umjetnici svojom muzikom daju podršku kampanji “Sačuvajmo plavo srce Evrope”, a sarajevska publika će imati priliku da uživa u inovativnom spoju rocka, popa, jazza i sevdalinke.

 Organizatori koncerta poklanjaju ovaj muzički spektakl građanima i građankama Sarajeva, BiH, regiona, s namjerom da skrenu pažnju javnosti o ugroženosti rijeka diljem Balkana i Evrope zbog gradnje sve većeg broja hidroelektrana.

Za sve ljubitelje dobre muzike i poštovaoce prirode i rijeka bit će ovo posebno veče, posvećeno zaštiti i očuvanju rijeka Balkana. Veoma smo zahvalni što su nam svoju podršku dale zvijezde kao što su Rambo Amadeus, Damir Imamović, Eda Zari, poznata albanska jazz pjevačica i Tamara Obrovac, jedinstvena hrvatska muzičarka. Zajedno s nama ovi poznati umjetnici Balkana podižu svoj glas kako bismo sačuvali posljednje evropske divlje rijeke“ – kazala je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Na Balkanu još uvijek postoje najljepše rijeke Evrope, prirodno blago koje je akutno ugroženo. Između Slovenije i Grčke u planu je 3.000 novih hirdroelektrana, koje se grade i planiraju bez obzira na ljude, prirodu ili čak i bez obzira na zakone. Rijeke poput Neretve, Drine, Save, Morače, Vjose, Une i mnoge druge ugrožene su hidroelektranama, bezobzirno se uništavaju i u samim zaštićenim područjima.

Mnogobrojne organizacije pod vođstvom nevladinih organizacija RiverWatsch, EuroNatur priključile su se kampanji “Sačuvajmo plavo srce Evrope“, s ciljem da se zaustavi „cunami“ hidroelektrana i sačuvaju  najvrijednije rijeke Balkana kao jedinstveno evropsko nasljeđe.

Zemlje Balkana imaju nešto, čega više nema u ostatku Evrope, a to su upravo živopisne rijeke. Ovdje kuca plavo srce Evrope. Ali, ukoliko ne budemo obraćali pažnju, sve bi to moglo biti uništeno zbog profita, korupcije i ignorancije. Rijeke ne nose samo vodu, životinje i biljke, nego i osjećaje. Nijedan životni prostor nije tako mnogo inspirisao ljude na stvaranje muzike poput rijeka. Ko je ikada čuo pjesmu o vještačkom jezeru? Očekujemo da nas građani Sarajeva i BiH podrže svojim dolaskom u što većem broju i da zajednički uživamo u fantastičnom koncertu“– istakao je Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch.

Organizatori RiverWatsch, EuroNatur i Centar za životnu sredinu žele dobar provod na koncertu. Ulaz je slobodan. U slučaju kiše koncert će se održati u Domu mladih Skenderija.

 

Ovaj koncert u Sarajevu organizovan je u okviru kampanje Save the Blue Heart of Europe, koja ima za cilj zaštitu najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije Riverwatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »