Stručno predavanje „Prevencija depresije i suicida kod djece školskog uzrasta“

„Prevencija depresije i suicida kod djece školskog uzrasta“ naziv je stručnog predavanja koje će biti održano 10. oktobra, povodom svečanog obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja sa ciljem prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Predavanje je organizovano u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske a namijenjeno je pedagozima i psiholozima školskih obrazovnih ustanova.

Stručno predavanje će početi u 12:00 sati.u hotelu Holiday Inn. Prisutnim zvanicama i medijima obratiće se pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, direktorica za saradnju Švicarske ambasade u Bosni i Herzegovini Barbara Dätwyler Scheuer i direktorica Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Dženita Hrelja Hasečić.

Pored stručnog predavanja na temu stanja mentalnog zdravlja u svijetu, program edukacije obuhvatao bi i rezultate recentnih istraživanja o suicidu u Bosni i Hercegovini i sesije o rizičnim i protektivnim faktorima za depresiju i suicid u školi i porodici. Završni dio programa bi bilo predstavljanje mladih Asocijacije XY i CARE sa svojim programom za vršnjake „Jesi li OK?“.

Ovogodišnje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja fokusirano je na prevenciju suicida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Translate »