Izložba „Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika“

U Historijskom muzeju BiH će 10.10.2019. godine u 18:00 sati biti otvorena izložba „Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika“ (Contemporary conTEXTS: Re-imagining socialist images). Izložba se realizira u okviru projekta „The Living Museum“, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona. Kroz projekat je napravljena platforma za inovativna istraživanja i intervenisanja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, zbirku formiranu u Jugoslaviji, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.
Izložba je nastala kao rezultat javnog poziva za kustose i umjetnike da reaguju na djela koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela, a koja obrađuju različite teme iz historije Drugog svjetskog rata i historije Jugoslavije. Ova djela nisu gotovo tri decenije bila predstavljena javnosti, iako su ih stvarala najznačajnija imena jugoslovenske
likovne scene. Tokom ljeta su umjetnici i kustosi imali priliku da vide kolekciju, istražuju i stvaraju u otvorenom muzejskom ateljeu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Dženana Hadžihasanovića, Milene Michalski, Smirne Kulenović, Melihe Teparić i Andree Mirnić.
Prelaskom iz jednog u drugi društveni sistem, mijenjao se status umjetničkih djela, ali i uopšteno muzejskih eksponata. Historijski muzej BiH, nekadašnji Muzej revolucije BiH, ovom izložbom propituje promjene u odnosu društva prema naslijeđu socijalizma. Iako je projekat internacionalnog karaktera, veliki broj domaćih umjetnika je imao potrebu da odgovori na teme iz Zbirke – a značajan broj mladih umjetnika će predstaviti svoje radove u okviru ovog projekta.
Zanimljivo je bilo pratiti na što umjetnici najviše reaguju. Bile su to tekstualne poruke unutar likovnih kompozicija i portreti Josipa Broza Tita. Naziv izložbe je nastao upravo zbog odnosa između tekstualnog i vizuelnog, satkan tako da poziva i posmatrača na učešće u reintrepretaciji određene historijske epohe, na doslikavanje svima
nama poznatih slika u novim društvenim kontekstima.
Izložba Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika je prva u nizu izložbi koje će se do kraja godine u Historijskom muzeju BiH organizovati kroz projekat „The Living museum“ i biće otvorena do 30. oktobra 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »