Stručno predavanje „Prevencija depresije i suicida kod djece školskog uzrasta“

„Prevencija depresije i suicida kod djece školskog uzrasta“ naziv je stručnog predavanja koje će biti održano 10. oktobra, povodom svečanog obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja sa ciljem prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Predavanje je organizovano u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske a namijenjeno je pedagozima i psiholozima školskih obrazovnih ustanova.

Stručno predavanje će početi u 12:00 sati.u hotelu Holiday Inn. Prisutnim zvanicama i medijima obratiće se pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, direktorica za saradnju Švicarske ambasade u Bosni i Herzegovini Barbara Dätwyler Scheuer i direktorica Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Dženita Hrelja Hasečić.

Pored stručnog predavanja na temu stanja mentalnog zdravlja u svijetu, program edukacije obuhvatao bi i rezultate recentnih istraživanja o suicidu u Bosni i Hercegovini i sesije o rizičnim i protektivnim faktorima za depresiju i suicid u školi i porodici. Završni dio programa bi bilo predstavljanje mladih Asocijacije XY i CARE sa svojim programom za vršnjake „Jesi li OK?“.

Ovogodišnje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja fokusirano je na prevenciju suicida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »