Sjećanje na Šibu

Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava rođendan jednog od na­jvećih BiH filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu koji je možda, od svih živih i mrtvih autora u BiH, najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije. Svo­jom snažnom autorskom ličnošću, spojenom sa rijetkom zanats­kom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju.

Manifestacija  «Sjećanje na Šibu», održat će se 22. decembra u kinu Meeting Point,  kada će povodom 90. rođendana ovog reditelja, u cjelodnevnom programu, biti prikazan gotovo cjelokupan njegov opus što uključuje i 4 restaurirana igrana filma koje je skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo te njegovi dokumentarci i kratki filmovi.

U okviru Dana će biti organizovano i predstavljanje radne verzije Monografije Hajrudinu Šibi Krvavcu, sa početkom u 18.00. časova.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov tra­jni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Osim što slavi filmsku umjetnost, Dan Šibe Krvavca i dalje podsjeća na važnost ovog autora i želi inspirisati nove generacije koje gotovo uopšte nisu upoznate sa jednim od najznačajnih BiH umjetnika.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »