U Kamernom teatru 55 – Predstava ”SLUŠKINJE”

22.12. u 20:00 sati u Kamernom teatru 55, će biti izvedena predstava pod nazivom ”SLUŠKINJE”, pod mentorstvom prof. Amira Glamočaka, a po tekstu Jean Geneta.

Predstava govori o nepomirljivosti staleža i o vjekovnoj ljudskoj potrebi da žive bolji život i da imaju ono što im ne pripada. Fantastično ispisani likovi sestara Claire i Solange bez ikakve skrupule govore o sukobu realnog i imaginarnog, o nepomirljivosti dominantnog i inferiornog. Sluga će uvijek biti sluga, a gospodar gospodar. Jedini bijeg je u igri. U mašti. U kreiranju sopstvene stvarnosti u kojoj robovi podjarmljuju gospodare i uzimaju bič u svoje ruke. Imagincija u kojoj oni postaju gospodari. Svijet koji im, iako je njihov u potpunosti, otkriva ružno naličje sopstvenih odraza.

Kako su likovi u predstavi sve žene predmet moći u našem slučaju predstavlja status, bogatstvo, garderoba, nakit i sl.

Avangardnost teksta kako takvog, smješten u današnje vrijeme sa sačuvanim lirskim izražajem teksta unosi posebnu vrstu magije u ovaj komad.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Elma Juković i Dina Mušanović. Uloge se možda i mogu zamijeniti, ali likovi ostaju isti. Maja, Elma i Dina su ostvarile koje nas, nošene njihovom gotovo pa nezajazivom energijom, vrtoglavo uvlače u vješto isprepredenu igru mačke i miša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »