Izložba 100 plakata

Izložba 100 plakata za eliminaciju ekstremizma – Make Extremism History – biće otvorena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu tačno u podne 23. decembra 2016. godine.

Izložba tematizira borbu protiv ekstremizma u svim oblicima, viđenu i iskazanu umijećem grafičkih dizajnera iz više od 50 zemalja svijeta. Na konkurs koji je organizacija Poster for Tomorrow objavila ove godine je stiglo 5300 prijava od kojih se za izbor kvalifikovalo 2970 plakata.
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH peti put organizuje izložbu 100 najboljih plakata koji su posvećeni temama ljudskih prava. 2012. godine profesorica na katedri za grafički dizajn prof. Dalida Karić Hadžiahmetović je bila među 10 najboljih, sa temom rodne jednakosti.

Plakate je odabrao žiri 100 dizajnera iz 45 zemalja, novinara i stručnjaka iz oblasti dizajna i umjetnosti, među kojima su ove godine bili grafički dizajneri Bojan Hadžihalilović i Mila Melank.
Projekat se realizuje u organizaciji ULUPUBIH-a, ALU Sarajevo i Poster for Tomorrow, uz podršku Ministarstva kulture Francuske, UNICEF-a i grada Pariza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »