Recital violončelistice Belme Alić u okviru Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”

Pod okriljem ovogodišnjeg programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, nastupit će Belma Alić, istaknuta violončelistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Njen recital će biti upriličen u četvrtak, 24. februara 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo).

Na programu će se naći etablirana djela iz repertoara za violončelo, uključujući Svitu u C duru, BWV 1009 Johanna Sebastiana Bacha, te Sonatu za violončelo solo György Ligetija i Sonatu op. 8 Zoltána Kodálya. Alić će izvesti i Prologue “die Zeit ist Sand nur” za violončelo solo bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, gdje je magistrirala (2007) i doktorirala (2016) na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta, članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, kao i Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opere “Differences in Demolition”kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je izvedena i na festivalu City of London Festival i imala prijenos uživo u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču. Kao solistica nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije. Trenutno je vanredna profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti na 062 204 906 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »