Bookstan on Air: “O knjigama i piscima, zvukom” – roman “Tuđa krv” Simone de Beauvoir

Objavljena je deveta epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

U devetoj epizodi “O knjigama i piscima, zvukom” predstavljamo roman “Tuđa krv” Simone de Beauvoir. Knjiga je objavljena u izdanju Buybooka kao dio projekta Kreativne Evrope.

Rođena 1908. godine u Parizu. Bila je književnica, teoretičarka, politička aktivistica i feministica. Nakon mature upisala je studij matematike, jezika i književnosti, i filozofije na Univerzitetu u Parizu gdje upoznaje Jean Paul Sartra, svog životnog saputnika. Prvi roman je objavila 1942. godine, a jedanaest godina poslije dobiva nagradu Goncourt. Pisala je memoare i filozofske radove od kojih je najpoznatiji “Drugi spol”. Preminula je 1986. godine.

“Vrlo je teško pisati o prošlosti i izbjeći barem malo da varate. Moja želja za pisanjem datira mnogo ranije.Sa osam godina sam pisala priče… u mom slučaju je to bilo dodatno izraženo upravo gubitkom religijske vjere.”

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »