Održan prvi 3D virtuelni festival „Pusti priču da živi“ – Ulazimo li u novu eru medijskih formata?

Putem specijalno 3D modelirane virtuelne platforme, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je organizovao jedinstveni medijski događaj – prvi 3D virtuelni festival „Pusti priču da živi“ u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Događaj se odvijao u tri virtuelne dvorane koje su u virtuelnom okruženju nosile nazive tri bh. grada – dvorana Sarajevo, dvorana Mostar i dvorana Banja Luka, gdje su prikazane tematske cjeline: Nove medijske forme, Ljudska prava i Korupcija

„CPCD je kroz IMEP do sada dodijelio 173 donacija medijima, građanima novinarima i nevladinim organizacijama koje se bave medijima. Zahvaljujući tim sredstvima proizvedeno je 3500 medijskih sadržaja – od izvještaja do dokumentarnih filmova I drugih složenih formi. Ovaj festival prikazuje dio tih sadržaja i otvara u razgovoru sa autorima, uz pitanja publike, mnoge izazove koje nosi novo digitalno vrijeme i nove forme produkcije. Ovaj 3D festival je nova produkciona forma, u zadnje vrijeme učestala zbog pandemije koronavirusa, ali i novi pravac digitalne konvergencije“, poručio je Radenko Udovičić, projektni menadžer Centra za promociju civilnog društva ističući da tradicionalno novinarsko informisanje i komentarisanje mora naći koegzistenciju sa novim glasovima, novim formama i novim uglovima.

Posjetioci i posjetiteljke festivala imali su priliku da sudjeluju u diskusijama na teme: „Ulazimo li u novu eru medijskih formata“, „Mediji i civilno društvo u borbi za ljudska prava: Da li je novinarsko pero dovoljno za ovu borbu“, te „Istraživati i praviti medijske sadržaje o korupciji ili biti koruptivan? Šta je svrsihodnije u Bosni i Hercegovini?“.

Tematske diskusije su moderirale Emela Burdžović Slipičević i Elma Kazagić, dok su učesnici i učesnice bili predstavnici medija i organizacija civilnog društva, ali i građani/ke novinari/ke i aktivisti/ice. Autori i autorice čiji su multimedijalni radovi bili prikazani su Helem Nejse, Ivan Ramadan, Armin Bungur, Zoran Ćatić, Elameri Škrgić, Portal slobode NOMAD, i Udruženje SEMPER – servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj – Gerila.

„Iznimno nam je drago da smo, kao organizatori prvog 3D medijskog festivala, uspjeli da u jednom virtuelnom okruženju okupimo izvanredne autore i autorice, organizujemo tri tematske diskusije te prikažemo raznovrsne medijske sadržaje, koji su realizirani u sklopu USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) u proteklih pet godina. Pozivamo sve zainteresovane da u narednim danima posjete platformu festival.imep.ba i virtuelnu dvoranu Banja Luka u kojoj će i dalje biti aktivna postavka multimedijalne izložbe IMEP medijskih sadržaja. Doživite novo 3D virtuelno iskustvo već danas, poručila je Marijana Ušanović, menadžerica za komunikacije Centra za promociju civilnog društva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »