Proglašeni najbolji filmovi 9. DUFF-a , ove godine u online izdanju

Ceremonija proglašenja pobjednika 9. po redu Dubrovnik film festivala, čiji su domaćini bili Boško Picula, predsjednik ocjenjivačkog suda  i dugogodišnja suradnica DUFF-a, Anđela Matić, održana je uživo u kinu Sloboda, naravno bez publike koja je sve mogla pratiti putem YouTube kanala.

Grand PrixFestivala žiri je dodijelio animiranom filmu „Kako sta Tepček in Kura rešila Luno“ (Lutka i koka spašavaju mjesec) nastalog u produkciji Društva Slon iz Slovenije.

Glasovi publike, ove godine najbrojniji u odnosu na proteklih osam, s obzirom da se glasovalo putem internetske stranice DUFF-a, njih 1668 otišlo je filmu „Ljetna lektira“ u produkciji Ljetne škole filma Šipan a na kojem su mentori bili Mirza Ajnadžić i Zoran Ćatić.

Ocjenjivački žiri u sastavu Antoneta Alamat Kusijanović, dubrovačka redateljica, nagrađivani animator Alexandre Juruena i filmski kritičar Boško Picula odabrali su još osam filmova dobitnika nagrada u animiranoj, igranoj i dokumentarnoj kategoriji podijeljenima po dobnim skupinama, te jedinstvenu nagradu u otvorenoj i tematskoj kategoriji – ove godine posvećenoj solidarnosti. Deset najboljih odabrano je između 54 natjecateljska filma, ostvarenja mladih kreativaca iz šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Animirani film

Kategorija do 16 godina:Espinhópolis – O Mundo invertido / Espinhópolis – obrnuti svijet, CINANIMA, Portugal

Kategorija od 16 do 20 godina: Above / Iznad, Marco Savini, BigRock, Italija

Dokumentarni film

Kategorija do 16 godina:O borboriñar das insuas / Šapat otoka, Manuel Suárez Marquier High School, Španjolska

Kategorija od 16 do 20 godina: Searching for a Place / U potrazi za mjestom, Yam Tamim, Ironi High-School, Izrael

Igrani film

Kategorija do 15 godina: Gasi kameru / Turn Off the Camera, Ana Kolovrat, Osnovna škola Odra, Zagreb, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina: Acquamara / Acquamara, Edoardo ViterboriRoma Film Academy, Italija

Otvorena kategorija
他她他tatata / On Ona On, YiYang Sun, Shanghai, Kina

Tematska kategorija – Solidarnost

Кожура / Kora, Daria Drobina, “LisArt”, Krasnodar, Ruska federacija

Dodijeljena su i tri posebna priznanja, animiranom filmu „Totalno običan dan“ Adriane Bojić i Rite Bjedova iz Froooma, dokumentarnom filmu „Iguals/ Jednakosti“, skupni rad djece iz Quint Secondary School, València Španjolska, te u tematskoj kategoriji filmu „Hasan Hasanović: Kako dalje?“, autorice Eve Magdić Govedarica.

U nadi da će se za jubilarni 10. DUFF sljedeće godine ponovo na Stradunu čuti žamor stotinjak mladih filmaša i njihovih mentora iz brojnih zemalja svijeta organizatori, Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan zahvaljuju se svima na ovogodišnjoj podršci da se festival ipak realizira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »