PlayUK se vraća!

Od 28. oktobra 2020. počinje novi ciklus PlayUK festivala, online digitalnih sesija namijenjena svima zainteresovanim za industriju video igara.

PlayUK je inspirativni digitalni British Council program koji okuplja kreativce koji rade u industriji video igara širom Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana. Ovog puta vam predstavljamo potpuno nove digitalne sadržaje u sklopu PlayUK 20/21, koji započinjemo sa serijom besplatnih dvosedmičnih stručnih salona.

Nakon niza uzbudljivih programa koji uključuju ne samo događaje koji su se u poslednje tri godine uživo odigravali u većim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, nego i uspješnih online sesija održanih između marta i avgusta 2020. godine, British Council sa zadovoljstvom objavljuje da je za početak spremna i sljedeća sezona PlayUK!

Ove sezone sarađujemo sa Marie Foulston, višestruko nagrađivanom kreativnom producentkinjom revolucionarnih izložbi video-igara, instalacija i digitalnih projekata. Oduševljeni smo što je Marie osmislila program podjednako interesantan i inspirativan kako za profesionalce, tako i za digitalne entuzijaste. Marie je 2019. godine proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena britanske industrije video igara.

Predstojeće izdanje PlayUK predstaviće raznolik program koji koristi sve prednosti online medija. Nastavljamo da na svake dvije nedjelje održavamo online radionice za stručni razvoj, koje smo od milja nazvali „saloni“ (po ugledu na nekadašnje intelektualne i umetničke kružoke).

 Gosti koji će naš prvi salon počastiti svojim znanjem i iskustvom tvorci su nove šarmantne logičke avanturističke igre I Am Dead, dosad poznati kao kreatori igara Hohokum i Wilmot’s Warehouse. Ricky Haggett, Catherine Johnson i Richard Hogg govoriće o stvaranju tajanstvenog ostrva Shelmerston i njegovih stanovnika, te razmotriti konkretne izazove stvaranja i pokretanja video igara u 2020. godini. Ovom prilikom ćemo objaviti i detaljnije informacije o predstojećem digitalnom programu, te najaviti koje sve predavače planiramo pozvati kao goste našeg savremenog salona. Registrujte se ovdje! 

Ove godine uvodimo i posebno osmišljeni mentorski program koji za učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana predstavlja jedinstvenu priliku da svoje timove i već započete projekte razvijaju u saradnji s nekim od najboljih britanskih stručnjaka za video igre.

PlayUK će u proljeće 2021. godine kulminirati specijalnom online izložbom na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog mentorskog programa, ali će sadržaj izložbe obogatiti i video igre za široki spektar ljubitelja video igara i digitalne umjetnosti.

PlayUK je platforma kroz koju British Council podržava kreativnost u digitalnoj umjetnosti, nudi pristup novim vještinama i znanjima, te stvara i jača interakciju između umjetnosti i tehnologije. Kroz ostvarivanje veza između britanskih i praktičara raznih digitalnih i umjetničkih disciplina iz zemalja Zapadnog Balkana, PlayUK istražuje teme kao što su kodiranje, hardver, igre i performansi, teorije igara, virtuelna stvarnost, vještačka inteligencija, proširena stvarnost, animacija, imerzivni mediji, kreativno računarstvo, narativni dizajn i ostali digitalni postupci u umjetnosti, time stvarajući jedinstvene veze između kreativnog i tehnološkog sektora. Više informacija na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »