Poziv za učešće u Evropskoj sedmici robotike i Evropskoj noći istraživača

Pozivamo istraživače, naučnike, učenike, studente, škole, fakultete i akademsko osoblje, udruženja i nevladine organizacije, kompanije, kao i sve ljubitelje nauke i robotike da se pridruže u obilježavanju Evropske sedmice robotike i Evropske noći istraživača 2020!

Evropska sedmica robotike (23. – 29. novembar) se održava desetu godinu zaredom širom Evrope, a ovogodišnja proslava je posebna jer Bosna i Hercegovina po prvi put organizuje centralni događaj (23.-25. novembar) pod temom “Robotika za čovječanstvo”.  Evropska sedmica robotike će se održati online te će omogućiti brojne sadržaje (sajmove, radionice, webinare, predavanja, eksperimente i takmičenja). Vođeni temom “Robotika za čovječanstvo”, cilj događaja je predstaviti pozitivne učinke robotike i tehnologije na svakodnevni život, ekonomiju i zdravlje, a naročito potencijale tehnologije za uspješnije savladavanje trenutnih globalnih izazova.

Evropska sedmica robotike je započeta 2011. godine nastojanjem Evropske zajednice robotike za unapređenjem razvoja društva robotike širom Evrope. Centralni događaj 2020. godine u Bosni i Hercegovini organizuju Udruženje BALKANFILM i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa partnerima širom Bosne i Hercegovine.

Iako u nešto drugačijem obliku i prilagođenog sadržaja, Evropska sedmica robotike se po prvi put obilježava zajedno sa najvećom proslavom nauke u Bosni i Hercegovini i Evropi – Evropskom noći istraživača!

Evropska noć istraživača  je tradicionalna proslava naučnih dostignuća i istraživanja koja više od decenije okuplja sve ljubitelje nauke. Evropska noć istraživača priprema poseban sadržaj za ovu godinu, u trajanju od novembra do kraja 2020. godine s centralnim događajem 27. novembra kako bi kroz online platforme, radionice, predavanja, takmičenja, eksperimente i brojne zanimljivosti mogli zajedno proslaviti nauku i istražiti nepoznato.

Ukoliko se želite pridružiti i sudjelovati u aktivnostima, pokazati javnosti vaše izume i razmijeniti ideje za unapređenje i promociju robotike i nauke u Bosni i Hercegovini i Evropi, prijavite se na dole navedene kontakte i pridružite se!

Evropsku noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Tidea d.o.o. Banjaluka, Udruženja BALKANFILM i Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS) u saradnji sa partnerskim organizacijama širom Bosne i Hercegovine. Evropska noć istraživača realizuje se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije Horizont 2020.

Kontaktirajte nas za više informacija i načine učešća:

Za Evropsku sedmicu robotike:  events@euic.ba

Za Evropsku noć istraživača:   www.nocistrazivaca.ba / info@nocistrazivaca.ba

Poziv je otvoren do 20. novembra 2020. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »