Predstavljen vizuelni identitet 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Vizualni identitet 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala slavi slobodu, moć i naslijeđe političke imaginacije 1968. godine.

 Objedinjavanjem studentskih parola iz različitih dijelova svijeta, 13. Pravo Ljudski Film Festival slavi slobodu političke imaginacije. Jedinstvo raznorodnih jezika je jedinstvo nezadovoljnih – borba za jednakost u pravima i socijalna pravda objedinjuju potlačene.

 Autor vizualnog koncepta je Amir Berbić, a koncizno koristi parole iz 1968. kako bi sažeo osnovne ideje i teze globalnog političkog pokreta nikada ponovljenog u sličnom obliku i obimu. Podsjećanje na studentske proteste ne podrazumijeva bespovratno zalaženje u labirint historijskih konotacija, već promišljanje o njihovom naslijeđu danas.

 U vrijeme sužavanja polja političkih, kolektivnih i ličnih sloboda i jačanja konzervativnih i isključivih ideoloških sila, podsjećamo ne na historijsku činjenicu, nego na naslijeđe svake, prevashodno studentske i omladinske borbe za političku slobodu i socijalnu pravdu koja ne donosi nužno konkretne društvene promjene, ali je uvijek imaginativni čin.

 „Gledajući na studentske proteste 1968. iz današnje perspektive, moć političke imaginacije ne leži u potpuno ostvarenom cilju, nego u nadahnuću za nadolazeće naraštaje koji će u oslikanim vrijednostima prepoznati kako vlastitu čežnju za slobodom, tako i inspiraciju za djelovanjem. Stoga nismo (samo) prenositelji historiografskih činjenica. Bacamo svjetlo na arhiv, koji kroz program, u svom filmskom, obrazovnom i aktivističkom vidu, otvara dijalog prošlosti i sadašnjosti, upoznaje i propituje političke umjetničke forme danas i ponavlja, 50 godina nakon:Sva moć mašti!, izjavila je selektorica 13. Pravo Ljudski Film Festivala, Kumjana Novakova.

 Pravo Ljudski Film Festival se održava od 28. novembra do 3. decembra. Dobrodošli!

 Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »