50 godina glumačkog života Zijaha A. Sokolovića

Zijah A. Sokolović, glumac, reditelj, autor, u novembru obilježava jedinstven fenomen – 50 godina profesionalnog glumačkog rada. Za 50 godina glumačkog života dobitnik je 76 nagrada za svoj rad. Jubilej će obilježiti nizom programa u nekoliko bh. gradova od 05. do 10. 11.2018., a poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo u novembru 1968. godine, kada je odigrao svoju prvu profesionalnu glumačku ulogu. U sklopu proslave jubileja bit će predstave, izložba, te poseban performans u Sarajevu.

Obilježavanje počinje programom Lijevo Desno Glumac – autorski projekt Zijaha Sokolovića kao predstava, predavanje, team building, radionica.

Prva izvedba predstave Lijevo Desno Glumac je u Centru za kulturu u Travniku, u ponedjeljak, 05.11. u 17 sati;

Mostar – Narodno pozorište u utorak, 06.11. u 20 sati;

Sarajevo – Sarajevski ratni teatar (SARTR) u srijedu 07.11. u 20 sati;

Sokolović u ovom programu / predstavi, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”.

U četvrtak, 08.11. u 20 sati povodom proslave 50 godina glumačkog života, u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak, 09.11. u jutarnjim satima uslijedit će Sokolovićev performans – glumačka šetnja ulicama Sarajeva, od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao svoju profesionalnu ulogu. Glumačka šetnja počinje u 11 sati i trajat će do 13 sati. Poći će od JU Centra kulture i mladih u Jelićevoj, gde je i bilo prvo Dječije pozorište, gdje se Zijah i susreo sa pozorištem, do Kamernog teatra 55, gdje je i odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac 08.11.1968. godine. Sve to govoreći tekst iz svoje kultne predstave ”Glumac… je glumac… je glumac”, koju igra više od 40 godina i preko 1600 puta. Prevedna je na nekoliko svjetskih jezika, premijerno izvedena u Beču, Parizu, Londonu, New Yorku, Sydneyu… U večernjim satima u Centru za kulturu u Jelićevoj u Sarajevu izvest će monodrame koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina:

petak, 09.11. u 20 sati kabare “CABAres, CABArei”,

subota, 10.11. u 20 sati “Međuigre 0 – 24”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »