Javna debata i nastup Damira Imamovića

Javna debata „Dom kulture Bosanski Petrovac – Dom antifašizma i feminizma“ održat će se 10. maja 2018. godine u Centru za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac (nekadašnji Dom kulture), u 18 sati. Javna debata događaj je u sklopu projekta “Domovi kulture u BiH – izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?”, koji realizira Udruženje „Akcija“ Sarajevo  uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

Učesnici i izlagači su Slobodanka Kerkez, direktorica Centara za kulturu i obrazovanje, Milica Kecman, kustosica Spomen-muzeja „Jovan Bijelić“ te Ahmet Hidić, osnivač i prvi direktor Centra za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac. Javnu debatu moderirat će programski koordinator Udruženja „Akcija“ Nebojša Jovanović. Događaj će upotpunit izvedba interpretatora sevdalinki i kompozitora Damira Imamovića, koji će nastupiti po završetku razgovora među najavljenim učesnicima.

Organiziranjem događaja širom Bosne i Hercegovine u prostorima bivših domova kulture, Udruženje „Akcija“ podstiče jačanje informirane i konstruktivne debate o ovoj važnoj fizičkoj i simboličkoj infrakstrukturi za kulturu naše zemlje. Javnom debatom u bivšem Domu kulture u Bosanskom Petrovcu otvorit će se prostor za razgovor o značaju domova kulture u dijahronsijskom pogledu, o njihovoj vrijednosti za bh. kulturno naslijeđe, modusima njihovog funkcioniranja, upravljanja i opstanka na prijelazu dvaju socio-kulturnih i historijskih konteksta.

Dom kulture Bosanski Petrovac bio je jedan od najznačajnijih u Jugoslaviji budući da je upravo u njemu 6. i 7. decembra 1942. godine održana Prva zemaljska konferencija Antifašističkog fronta žena. Ovaj ženski pokret doprinio je borbi protiv fašizma te su ujedno učešćem u Narodnooslobodilačkoj borbi pripadnice ovog pokreta izvojevale i pobjedu za opću ravnopravnost žena. Upravo Dom kulture u Bosanskom Petrovcu predstavlja simbolički prostor u kome su osnažene dvije važne progresivne ideje – ideje antifašizma i feminizma. Koliko je značajno ovo mjesto danas za stanovnike Bosanskog Petrovca i cijele BiH, te kakva je njegova budućnost? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se diskutirati na debati u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu.

 

Svi materijali prikupljeni istraživanjem u sklopu ovog projekta bit će dostupni na web platformi domovikulture.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »