Promocija knjige valdorfske pedagogije i međunarodna pedagoška konferencija

U petak, 04. maja 2018. godine sa početkom u 18h u organizaciji knjižare Buybook i Udruženja prijatelja valdorfske pedagogije, bit će predstavljena nova knjiga uvaženog profesora Waldorf pedagogije David Brierleya. ”Stotinu miliona sadašnjih sudbina” je svojevrstan vodič u traženju boljih pedagoških metoda u radu sa djecom, o čemu će na promociji govoriti sam autor, te profesorica Slavica Bašić sa Sveučilišta u Zadru i profesorica Lidija Pehar na odjelu Pedagogije i psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

David Brierley je norveški antropolog, antropozof, waldorfski profesor i suosnivač fakulteta u Oslu, Rudolf Steiner University College. Brierley podučava pedagoge, odgojitelje, učitelje i roditelje širom svijeta. Ovaj izvrstan predavač će prenijeti svoje bogato iskustvo u radu sa djecom i približiti načine na koji djeci možemo omogućiti da postanu ono za šta su rođeni i odrastu u sretne i zdrave ličnosti. Član je Botin platforme za inovacije u obrazovanju. Voditelj je projekta za inovacije u obrazovanju u slovenskom ministarstvu za obrazovanje, kulturu i sport.

Nakon promocije knjige, u subotu 05.maja, u sarajevskom Centru za kulturu, Jelićeva 1, od 09:30 do 18:00 sati, u organizaciji Udruženja prijatelja valdorfske pedagogije, održat će se jednodnevna međunarodna pedagoška konferencija  pod nazivom ”Obrazovanje za budućnost”. Kroz raznovrsna predavanja uvažanih profesorica Bašić i Pehar i profesora Brierleya na teme odgoja, emotivne i spiritualne inteligencije, te umjetnosti i ručnog rada u vezi sa razvojem i potrebama djeteta i prateće kreativne radionice učesnici će imati priliku upoznati se sa najnovijim pedagoškim pristupima koji teže osiguranju obrazovanja za budućnost.. Za prijave i informacije moguće je kontaktirati Udruženje putem mail  prijateljiwaldorfskepedagogije@yahoo.com.

 O značaju ovih predavanja i potrebi poklanjanja više pažnje odgoju djece, profesor Brierley je izjavio: “Obrazovanje je zagonetno u tome što mi učimo naše učenike da idu u susret budućnosti sa apetitom za život, sa povjerenjem i entuzijazmom. Nikada ranije obrazovanje nije bilo veći izazov. U brzo promjenjivom naučno-tehnološkom svijetu budućnost nikada nije bila toliko nepredvidljiva, tako da ono što radimo u školama može lako izgubiti svoje značenje. U nadolazećim godinama, u Evropi će uspješna ekonomija i blagostanje ljudi ovisiti o obrazovanju budućih generacija i o tome koliko možemo kroz teoretske, umjetničke i praktične predmete razviti ljudske kapacitete mišljenja i  imaginacije u radosnoj nastavi punoj značenja. Vizija naše budućnosti je ono šta i kako podučavamo u učionici današnjice.”,

 

 

Organizaciju i realizaciju ove izuzetno značajne konferencije za pedagoge, roditelje i budućnost djece u Bosni i Hercegovini pomogla je UniCredit Bank.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »