Izložba slikarskih i grafičkih radova posvećenih Počitelju

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj organizuje samostalnu izložbu slikarskih i grafičkih radova umjetnika Safeta Zeca, a u sklopu projekta “MLAZ-Počitelj: prostor susreta, dijaloga, slobode“ koji je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Izložba “Je l’ ti žao Počitelja?“ obuhvata slikarske i grafičke radove posvećene Počitelju a ujedno je povod da se okupimo u prostoru Društva MLAZ-Počitelj, razgovaramo i pokušamo naći razlog tužnoj zapuštenosti i napuštenosti ovog jedinstvenog grada, spomenika…

Izložba će biti otvorena u subotu, 26. septembra 2020. godine u 18:00 sati.

SAFET ZEC, slikar i grafičar, rođen je 1943. godine u Rogatici. Rijetkom marljivošću i zanosom, pogotovu kroz petogodišnje studiranje na Umjetničkoj školi u Sarajevu, ostvaruje brilijantna i virtuozna likovna djela. 1964. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu; 1969. diplomira, a 1972. godine završava i postdiplomski studij u klasi profesorice Ljubice Sokić.

Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Početkom devedesetih godina jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaralaca u zemlji i njen predstavnik na mnogim internacionalnim izložbama. Do 1989. živi i radi, s porodicom, u Beogradu. Narednih godina je ponovo u Sarajevu. Tu ga 1992. zatječe rat, zbog kojeg napušta grad i zemlju. Iste godine dolazi u Italiju, u Udine. Sva djela ostaju u sarajevskom ateljeu. Počinje sve iz početka. Ponovo se strastveno predaje radu. Napušta poetski realizam, da bi se vratio prvo crtanim strukturama na grafičkim pločama i tuš-perom crtanim slikama na kartonima i panoima.

1994.godine postavljena je prva muzejska izložba u Italiji, gdje se talijanskim radovima priključuje desetak radova iz prethodnog perioda. 1996. dobitnik je značajnog Grand prix-a za crtež Alpe Jadran u Ljubljani. U istom gradu 1998. održava se velika samostalna izložbaSlike, crteži i grafike(1992-1998), u dva izložbena prostora, MGLC Vila Tivoli i Cankarjev Dom. Tom prilikom je promovirana i prva likovna monografija Safet Zec. Od 1998. godine umjetnik živi i radi, s porodicom, u Veneciji. U maju 2001. u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu je po prvi put prikazan čitav raspon njegovog stvaralaštva. Prvi put je izložen malobrojni rani sarajevski opus, na koji je Zec posebno ponosan. Želja umjetnika je bila da svoju retrospektivnu izložbu prvo pokaže u Sarajevu, gdje je za njega sve i počelo. Nakon Sarajeva izložba je postavljena u francuskom gradu Lilleu, iste godine.

Danas živi i radi u Veneciji, u Sarajevu i u Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »