Odmori u BiH- općine Ravno, Neum i Stolac

Općine Ravno, Neum i Stolac bile su odredišta 5. putovanja upoznavanja za bh. medije, koje je organizovala inicijativa „Odmori u BiH“ uz podršku Evropske unije u BiH, a čiji je cilj da se bh. javnost što bolje upozna sa potencijalima turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

 Smješteno na uzvisini iznad prekrasnog Popovog polja, svega petnestak kilometara od obale Jadranskog mora, Ravno je najmanji grad u Bosni i Hercegovini, ali i naselje sa nevjerovatno velikim turističkim potencijalom. Mjesto porijekla čuvenog Ruđera Boškovića, čiji kip dominira središtem naselja, Ravno  nudi brojne zanimljivosti od kojih najveću pažnju posjetitelja privlači pećina Vjetrenica.

Vjetrenica je dom oko 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznovrsnosti. Ukupna dužina pećinskih kanala je preko sedam kilometara, a turistima je na raspolaganju 600 metara uređenih staza. Nekoliko stotina metara od ulaza u pećinu, u naselju Zavala nalazi se Biospeološki muzej „Vjetrenica“, prvi takav na svijetu, gdje se kroz 16 tematskih cjelina može saznati mnoštvo zanimljivih informacija.

U Zavali, na padinama brda Ostrog nalazi se i pravoslavni manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, koji se u pisanim izvorima prvi put pominje 1514. godine, a poznat je i po tome što je u njemu dio svog monaškog života proveo sveti Vasilije Ostroški.

Zgrada nekadašnje željezničke stanice na uskotračnoj pruzi u Zavali obnovljena je i pretvorena u restoran Zavala, sa nekoliko apartmana, dok se u objektu stare željezničke stanice u samom Ravnom danas nalazi odlični Hotel Stanica Ravno. U oba ova objekta, kao i na još nekoliko lokacija u Ravnom, posjetitelji bez naknade mogu posuditi bicikl i krenuti u istraživanje prekrasne okoline.

Uskotračna pruga Gabela – Zelenika, koja je nakad bila žila kucavica ovog kraja, ukinuta je 1976. godine, a ideja za njenu revitalilizaciju kao biciklističke trase rodila se u okviru projekta prekogranične saradnje Hrvatske i BiH, kojeg je finansirala Evropska unija. U okviru projekta Ćiro I osposobljena je biciklistička staza od Mostara do Konavala, koju je čuveni turistički magazin „Lonely Planet“ 2019. uvrstio na popis 10 destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Trenutno je uz podršku Evropske unije u toku projekat Ćiro II, kojeg Općina Ravno realizuje u saradnji sa Konavlama u Hrvatskoj i Herceg Novim u Crnoj Gori, a po čijem završetku će Ćiro staza biti proširena sve do Crne Gore i obogaćena novim sadržajima.

U toku je i projekat Ćiro – staza svjetske baštine, koji se finansira kroz EU4Business program, a kojeg sprovodi Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH sa ciljem da osnaži lokalne turističke biznise uz Ćiro stazu.

Nakon posjete fascinantnoj općini Ravno, predstavnici bh. medija su se putem Ravno – Hutovo – Neum, odvezli do jedinog bh. grada na Jadranskoj obali, u kojem je ove godine turistička sezona barem djelomično spašena upravo zahvaljujući povećanim posjetama turista iz Bosne i Hercegovine i regije. Sunce, čisto more i bogata gastronomska ponuda samo su neki od razloga zbog kojih je Neum jedna od najatraktivnijih destinacija na južnom Jadranu. Naredne godine očekuje se i stavljanje u funkciju puta Stolac – Neum, koji će Neum bh. građanima učiniti mnogo dostupnijim.

Upravo je Stolac bio naredna stanica posjete ekspedicije bh. medija. Domaćini su bili predstavnici projekta Fondacije Mak Dizdar, koja je ove godine u Stocu realizirala projekat Stolac: raskršće civilizacija, čiji je cilj stvaranje nove turističke rute kroz koju se posjetitelji mogu upoznati sa iznimno bogatim kulturno-historijskim naslijeđem ovog grada. Novinari su imali priliku posjetiti Podgradsku džamiju i ćupriju u Stocu, adu na Bregavi, Makovu hižu, Sultan Selimovu (Carevu džamiju) i Stolačku čaršiju, Stari grad Vidoški, Inat ćupriju, Mehmedbašića kuću…

Jedna od najvećih znamenitosti Stoca je i nekropola stećaka Radimlja, koja se nalazi 3 kilometra od centra Stoca, na putu prema Mostaru i Čapljini, u okviru koje se nalaze 133 srednjovjekovna nadgrobna spomenika iznimne ljepote. Među atrakcijama Stoca i okoline nalaze se i grad Daorson, paleolitsko nalazište Badanj, nekropola stećaka Boljuni, Stambeni kompleks Begovina, grob Moše Danona…

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Evropske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

 ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »