Andrej Đerković – izložba fotografskih portreta najvećih strip autora

U jednoj od najpopularnijih ženevskih knjižnica Atmosphère podno istorijske gradske jezgre, u petak 02.oktobra 2020.godine, sarajevski umjetnik Andrej Đerković postaviti će izložbu fotografskih portreta najvećih strip autora.
Milo Manara (Italija), Enki Bilal (Francuska), Hermann Huppen (Belgija), Joe Sacco (SAD), Zep (Švicarska), Jacques Ferrandez (Francuska), Tomaž Lavrič TBC (Slovenija), Chappatte (Švicarska), Tom Tirabosco (Italija/Švicarska), Frank Margerin (Francuska), Helge Reumann (Švicarska), Loustal (Francuska), Isabelle Pralong (Švicarska), Nicolas Robel (Švicarska), Nadia Raviscioni (Švicarska), John Howe (Kanada), Alex Baladi (Švicarska), Mix&Remix (Švicarska).
Ideja da se napravi ovakva izložba, proizašla je iz činjenice da su sami autori u sjeni svojih stripova i svojih junaka, tako da je želja autora, vizualno oživjeti te imaginarne ljude koji nam svojom maštom i neizmjernim talentom dočaravaju svijet stripa kao devete umjetnosti.
Fotografije su nastale u periodu od 1996. do 2018.godine u Sarajevu, Parizu, Barceloni i Ženevi. Možemo izdvojiti nekoliko značajnih imena: Jacques Loustal, otac ilustriranih putopisa (carnet du voyage), Milo Manara koji je prikazao ženu i žensko tijelo kao jedinstveno savršenstvo prirode, ZEP čiji su albumi zbog svojih aktualnih socijalnih i društvenih tema ušli u nastavni program većine škola u frankofonskom dijelu Europe, te John Howe, jedan od najintrigantnijih autora, čovjek koji je zaslužan za imaginarni svijet filmskih trilogija Gospodar prstenova i Hobit.
Što je značajno za ovu postavku, a ujedno je i jedan od glavnih razloga selekcije autora, jeste da većina selektovanih strip autora u svojoj bibliografiji, imaju albume koji se tiču ili su posvećeni Sarajevu. Enki Bilal, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, posvetio je Sarajevu svoju trilogiju San monstruma. Joe Sacco je čak boravio tokom rata u Sarajevu i Goraždu, te napravio jedan od najintimnijih dokumenata bosanske tragedije. Tomaž Lavrič, dugogodišnji ilustrator ljubljanske Mladine i autor kultnog stripa Diareja, napravio je album Bosanske basne, preveden na desetak svjetskih jezika i koji je napravljen na osnovu fotografija Đerkovićevog ratnog poznanika i kolege, Mladininog fotografa Ive Štandekera koji je poginuo u Sarajevu 1992. godine. Chappatte, autor koji se svojim senzibilitetom i odnosom prema aktualnim događajima, dotakao balkanske storije ilustracijama u dnevnicima New York Times-u i ženevskom Le Temps. Trenutno najprodavaniji europski strip autor ZEP, preko svog lika Titeufa, objašnjava problematiku protupješačkih mina u Bosni i Hercegovini. Da ne govorimo o živoj legendi, Hermann Huppen, koji se u albumu Sarajevo Tango na ciničan i njemu svojstven način, poigrao sa hipokrizijom Ujedinjenih Naroda. Hermann Huppen je također, laureat “Grand Prix 43e Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême”. I na kraju činjenica da su većinom svi portretisani danas autorovi poznanici, daje ovoj izložbi, jednu drugu, sasvim osobnu dimenziju, koja je rezultat tog amalgama Đerkovićevog djetinjeg upoznavanja sa stripom i današnjeg obostranog poštovanja između njega i samih autora.
Izložba je premijerno prikazana 2003.godine u Galerie Raspoutine u Lozani (Švicarska), poslije čega je bila postavljena u Mediacentru u Sarajevu (Bosna-Hercegovina), Galeriji SKC u Beogradu (Srbija), te u galeriji Linventari u Barceloni (Španjolska).
Andrej Ðerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Završio Školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Član ULUPUBIH od 2002. Samostalno izlagao u Državi Palestini, Sjevernoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, San Marinu, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Urugvaju, Australiji, Belgiji, Alžiru, Gruziji, Kneževini Lihtenštajn, Portugalu, Libanonu, Albaniji, Urugvaju, Švedskoj, Vatikanu, Meksiku i na Novom Zelandu i Kubi.
Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Radovi mu se nalaze u kolekcijama Fototeca de Cuba La Habana, MACBA Barcelona, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Nacionalni Muzej Gruzije Tbilisi, Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine, Museo sperimentale di arte contemporanea MU.SP.AC. Aquila, Council of Europe Strasbourg, Old Arts Museum Belfast, Jewish Historical Museum Amsterdam, Olimpijski muzej ZOI ‘84 Sarajevo, Muzej nevinosti Istanbul, Centre de la Photographie Genève, Historijski Muzej Bosne i Hercegovine, Narodni Muzej Crne Gore Cetinje, Musée international de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge Genève, Photon Centar za Suvremenu fotografiju Ljubljana, Memorijalni Centar Potočari Srebrenica, Muzej Jugoslavije Beograd, Muzej Ratnog Djetinjstva Sarajevo i drugi.
Uradio je fotografske portrete Jeff Koons, Marina Abramović, David LaChapelle, Michelangelo Pistoletto, Emmanuelle Beart, David Byrne, Jean-Luc Godard, Isabelle Huppert, Bono Vox, Michel Hazanavicius, Sinéad O'Connor, Braco Dimitrijević, Catherine Deneuve, Jean-Hugues Anglade, Richard Galliano, Alfonso Cuarón, Rachid Taha, Michèle Laroque, Sebastião Salgado, Yann Arthus-Bertrand, agnès b., MC Solaar, Vincent Perez, Christine and the Queens, Aslı Erdoğan, Costa-Gavras i drugi.
U povodu 100 godina Švicarske Asocijacije Fotografske umjetnosti uvršten je u monografiju „PHOTO SUISSE 1906-2006“. Uvršten je u “Leksikon Sarajeva”. Surađivao sa Benetton, agnès b. i Swatch. Za dostignuća na polju kulture tokom opsade Sarajeva, nagrađen sa ̋The Certificate of Appreciation ̋ Agencije Američke Vlade za informisanje (USIA). Živi u Ženevi i Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »