World press photo izložba

Historijski muzej Bosne i Hercegovine je domaćin i organizator svjetski prestižne World press photo izložbe, koja će se na platou muzeja moći pogledati od 01.10.2020. do 22.10.2020.

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika World Press Photo takmičenja iz domena foto – žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizuje od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentovane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija.

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 zemalja – sa ukupno 73.996 fotografije. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije su prezentovane na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 zemalja tokom godine, a pogledalo ju je više od 4 miliona ljudi u svijetu.

Sarajevska izložba se realizuje uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »