HMC Projects Scholarship Scheme – Stipendije za srednjoškolce

Djevojke i mladići, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16 a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u njihovim zemljama organiziraju akreditovane agencije i razgovora na engleskom jeziku u glavnim gradovima njihovih zemalja, koje će s njima obaviti članovi HMC projekta.  Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Pored ove formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća.  Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne toškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti.  Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje.

Članovi HMC projekta su uglavnom nekadašnji ili sadašnji direktori srednjih škola, u bliskim vezama sa školama uključenim u program.  Škole uključene u program su internatskog tipa, tako da stipendisti postaju puni članovi obrazovne zajednice, a njihovi nastavnici odgovorni za njihov napredak i dobrobit.  Svaka škola ima kontakt osobu za veze sa HMC projektom, a posebno sa HMC Koordinatorom za učenička pitanja, kako bi se stipendistima na odgovarajući način ograniziralo slobodno vrijeme na proljetnom i jesenskom raspustu i druga dešavanja.

Prijave za stipendije, koje pored aplikacijskog obrasca, fotografije, eseja na engleskom jeziku i izjave roditelja, se šalju preko nacionalnih koordinatora od 5. oktobra 2016. do 15. decembra 2016. godine.  http://www.hmc.org.uk/about-hmc/projects/projects-sub-page-2/student-applications/

Pune stipendije će se dodijeliti učenicima čiji su roditelji zajedno imali prihod od 30.000 funti ili manje u godini koja prethodi godini za koju se prijavljuje.  Važno je napomenuti da oni učenici čiji su roditelji imali prihod iznad ovog iznosa se mogu prijaviti putem iste procedure za Reduced Fee Scholarship.

 

Odmah po dolasku u Veliku Britaniju, stipendisti pohađaju trodnevni orijentacijski kurs u Kembridžu u organizaciji HMC-a.  Tu će upoznati Koordinatora za učenička pitanja koji će im cijele godine pružati potrebnu podršku, a za one koji to zatraže, i organzirati smještaj u toku kratkih raspusta na pola proljetnog i jesenskog semestra.

Stipendija pokriva samo jednu godinu – druga godina se ne podrazumijeva, mada u dugogodišnjoj praksi programa stipendiranja, mnogobrojni učenici su pozvani da ostanu u svojim školama uz punu stipendiju i u toku završne godine.  Ova dodatna godina je u potpunosti u nadležnosti škola i HMC nema formalnih veza sa učenicima u toku te godine, niti im može ponuditi dalju podršku, bilo finansijsku bilo neku drugu.

Finansijska pitanja

Kako bi se pokrili administrativni troškovi stipendiranja, neophodno je da izabrani stipendisti uplate administrativnu naknadu školama.  Za školsku 2017/2018. godinu, ta će naknada iznositi £1.750 za državljane Evropske unije i £1.250 za državljane zemalja koje nisu članice Evropske unije.  Razlika u iznosu ima za cilj da ublaži finansijski efekat troškova izdavanja učeničke vize, ali i participacije za zdravstveno osiguranje koja je nedavno uvedena.

Po dolasku u Veliku Britaniju, stipendisti će dobiti dodatni iznos od £300 od HMC Projekta.  Ovaj iznos se plaća direktno školama i predviđeno je da učenicima omogući da iskoriste priliku za putovanje ili upoznavanje kulture za vrijeme boravka u Velikoj Britaniji.  Stipendisti se imaju pravo obratiti Koordinatoru za učenike za diskreciona bespovratna sredstva za putovanja.

Samo u izuzetnim slučajevima i uz dodatno detaljno obrazloženje finansijskih poteškoća, HMC može umanjiti iznos administrativne naknade i/ili uvećati dodatni iznos.

Važni dokumenti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »