10. Međunarodni simpozij Muzika u društvu

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu // Muzikološko društvo FBiH// Ugledni njemački muzikolog Helmut Loss // Koncert Veče sevdalinki //

 Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH od 20–22.10.2016. u okviru jubilarnog 10. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“ ugostit će preko 50 renomiranih imena iz svijeta muzičke nauke. Izlagači,  iz ukupno 13 zemalja,  raspravljati će o nekoliko glavnih simpozijskih tema: muzikolozi o Kompozitorstvu u historiji muzike „malih naroda“, etnomuzikolozi o Izazovima urbane kulture, dok će se na području muzičke teorije i pedagogije govoriti o Pitanjima muzike u odnosu na historiju, teoriju i praksu. Pored glavnih tematskih oblasti simpozij će obuhvatiti i teme posvećene novim istraživanjima u segmentu muzikologije, muzičke pedagogije i teorije, te aplikativne (etno)muzikologije.  Simpozij će svečano biti otvoren u četvrtak, 20.10.2016. s početkom u 18 časova uvodnim predavanjem renomiranog njemačkog muzikologa dr. Helmuta Loosa (Institut za muzikologiju pri Univerzitetu u Lajpcigu) koji će govoriti na temu World music ili regionalizacija?Osnovno pitanje muzičke historiografije.

Umjetničku komponentu svečanog otvaranja Simpozija upotpunit će koncert ansambla „Etnoakademik“ naziva Veče sevdalinki, čiji će atraktivni program sačinjen od probranih sevdalinki, sefradskih pjesama i uspavanki zasigurno zadovoljiti apetite muzičkih sladokusaca. Koncert će se održati u četvrtak, 20.10. u 19.30 časova u koncertnoj sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 

Ulaz na sva simpozijska dešavanja je slobodan! Dobrodošli!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »