Flautistica Mirna Mlikota – Dizdarević i pijanistica Dina Fejzić nastupaju u sklopu programa Majskih muzičkih svečanosti

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje koncert flautistice Mirne Mlikota-Dizdarević i pijanistice Dine Fejzić koji će biti upriličen u ponedjeljak, 22. maja 2023. godine, u 19.00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u okviru festivala Majske muzičke svečanosti.

Duo će ovom prilikom izvesti Sonatu za violinu i klavir u A-duru (trans. za flautu) Césara Francka, “Chant de Linos” André Joliveta i Sonatu za flautu i klavir op. 23 Lowella Liebermanna.

Mirna Mlikota – Dizdarević, flauta. Diplomirala je 2016. godine u klasi red. prof. mr. Sakiba Lačevića, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2018. završava i master studij u istoj klasi. Drugi master studij završava 2019. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Mateja Zupana. Doktorirala je 2022. godine na New Bulgarian University u Sofiji u klasi prof. Luise Sello. Usavršavala se na majstorskim radionicama uglednih flautista kao što su Pierre-Yves Artaud, Trevor Wye, Philippe Alain-Dupre, Karl- Heinz Schüzt, Raphael Leone i dr.

Mlikota – Dizdarević aktivno koncertira u BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Norveškoj. Učestvovala je na festivalima: Sarajevo Chamber Music Festival, “Majske svečanosti”, “Zeničko proljeće”, “Grad”, “Flavtistra”, “Flautissimo”, “Flute&Me”, “Baščaršijske noći”, SVEM i dr. Pored solističkih koncerata i nastupa, povremeno svira i sa Sarajevskom filharmonijom.

Trenutno je zaposlena kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za duvačke instrumente i harmoniku, smjer Flauta.

Dina Fejzić, klavir. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković (2003). U ovom periodu intenzivno nastupa i ostvaruje zapažene rezultate na brojnim takmičenjima. Polje interesovanja koje je vezano za oblast impresionizma usavršava kroz master studij u klasi prof. Nihada Kreče (2013).

Predstavila se pod okriljem festivala “SIMF” (posvećenom J. S. Bachu), Sarajevske zime, Baščaršijskih noći, Majskih muzičkih svečanosti, Zeničkog proljeća, a jedan od njenih značajnijih nastupa je u sklopu koncerta posvećenog profesorici Nedi Stanković koji je održan 2015. godine. Koncertirala je u Bosni i Hercegovini, Italiji, Slovačkoj i pohađala majstorske kurseve kod istaknutih profesora: Borisa Kraljevića, Davida Wildea, Hiroko Nakamure i dr.

Pedagoškim radom počinje se baviti 2002. godine. Trenutno je zaposlena na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Ulaz je slobodan.

Više informacija: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »