Premijera predstave “Gidionov čvor”

U Pozorištu mladih Sarajevo, će biti održana premijera nove koprodukcijske predstave „Gidionov čvor“ u režiji Selme Alispahić. U pitanju je novi projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“, a koji će premijerno biti izveden u četvrtak, 25. maja, sa početkom u 20 sati. Reprizna izvođenja su zakazana za petak i subotu, 26. i 27. maja.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja  nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava „gordijev čvor“ ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji od ponedjeljka, 22. maja. Prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim dan od 12 do 14 sati, te nedjeljom od 9 do 11 sati.

Rezervacije karata su moguće na broj telefona: +387 33 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih Sarajevo. Rezervisane ulaznice se moraju preuzeti 24 sata prije početka predstave.

Sve aktivnosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »