Koncert za mir na Muzičkoj akademiji UNSA

Raznolik program šesnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti obuhvatio je i koncert za mir u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Savjetodavnog vijeća za mirno ujedinjenje (The Peaceful Unification Advisory Council) koje djeluje pri Vladi Republike Koreje s ciljem poticanja mirovnog ujedinjenja Korejskog poluotoka, podijeljenog na Južnu i Sjevernu Koreju, te provođenja različitih mirovnih aktivnosti diljem svijeta. Ovu saradnju inicirala je YeonJu Jeong, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji UNSA.

Ujedinjeni u zajedničkom zalaganju za mir, u petak, 19. maja 2023. godine, u 14.30 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” nastupit će Miji Kwon (sopran), Hwapyeong Gwon (tenor), Hyewon Lee (klavir), YeonJu Jeong (violina), korejski umjetnici koji svoje karijere grade u Evropi, a pridružit će im se Vesna Podrug Kossjanenko, priznata pijanistica i profesorica klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Repertoar koncerta objedinjuje zapadnoevropsku i korejsku tradiciju umjetničke muzike i čine ga djela kompozitora kao što su: Robert Schumann / Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Henryk Wieniawski, Franz Lehár, Sergej Rahmanjinov, Paolo Tosti, Gian Carlo Menotti, Dong-Whan Kim, Dong-Jin Kim, Isang Yun i Yooung-Sup Choi.

Osim što se potiče kulturna razmjena i povezivanje Republike Koreje i Bosne i Hercegovine na različitim nivoima, ovim koncertom nastoji se ukazati na to da je muzika, kao prostor propitivanja temeljnih društvenih i kulturnih postulata, jedan od najplemenitijih oblika dijaloga i medij koji djeluje ujedinjujuće u (aktulenom) trenutku različitih sukoba, prirodnih katastrofa, te političkih i ekonomskih turbulencija.

Ulaz je slobodan.

Više informacija na: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »