Dodijeljene nagrade za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

Na radionici “Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta” održanoj na Jahorini dodijeljene su tradicionalna godišnja priznanja UNICEF-a za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta. Radionici su prisustvovali novinari i urednici koji su u dosadašnjem radu iskazali interes, znanje i

kapacitet za rad u najboljem interesu djeteta, blogeri i influenceri koji daju podršku promociji i zaštiti

prava djeteta, stručnjaci i predstavnici relevantnih institucija i organizacija.

Priznanja i zahvalnice dodijelila je šefica ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu dr. Rownak Khan koja se predstavnicama i predstavnicima medija zahvalila na vremenu i interesu koje odvajaju za bavljenje važnim temama vezanim za prava djeteta.

“Znam da ovakve teme nisu uvijek među temama koje izazivaju prevelik interes, ali gdje god sam radila, primijećivala sam da su mediji bitan partner sa kojim UNICEF sarađuje i da su medijiuvijek otvoreni za ove teme i ono što mi radimo bez obzira što to nije komercijalizirana tema”, kazala je dr. Khan.

Priznanje za najbolji TV prilog dobila je dopisnice N1 iz Tuzle Nataša Tadić za prilog „Djecu liječiti iz budžeta a političare SMS porukama“.

U kategoriji internet priznanje je dodijeljeno Midhatu Poturoviću za priču „Super heroj bez plašta“ objavljenu na Radio Slobodna Evropa.

Brankica Smiljanić nagrađena je u kategoriji blog za tekst „Čuvajte djecu od samih sebe“, dok je u kategoriji štampa priznanje otišlo u ruke Živane Jovančić iz Magazina Gracija za priču „Srećan sam, u školi sam!“

Zahvalnice za promociju prava djeteta dobili su Jasna Avdibegović (Federalna novinska agencija), Amina Bijelonja (Glas Amerike-VOA)Velida Kulenović (radio Federacije BiH), Aida Hrnjić (Aljeezera), Katarina Lončar (Bljesak.info), Ammar Grbić (Magazin Pereventeen). 

Radionicom “Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta” UNICEF u Bosni i Hercegovini nastavio je s praksom konsultacija sa predstavnicima medija, stručnjacima, aktivistima i odgovornih institucija o medijskom doprinosu promociji zaštiti prava djeteta.

Analiziran je medijski doprinos obilježavanju 30 godina Konvencije o pravima djeteta i UNICEF-ova kampanja #SlušajDijete kojom je ove godine javnost uspješno mobilizairana javnosti za značajnije prisustvo tema relevantnih za djecu u medijima, diskutovano o medijskom doprinosu promociji kvaliteta obrazovanja i reforme obrazovnog sistema u svjetlu skore objave rezultata PISA testa u kome se Bosna i Hercegovina prvi put pojavljuje, rađeno na izradi smjernica za analizu medijskih sadržaja sa aspekta najboljeg interesa djeteta, smjernicama inkuzivnosti za medije i javne događaje, razmijenjeni kontakti, ideje, iskustava i uzajamnu podršku u svjetlu buduće saradnje sa ciljem poboljšanja medijske podrške za promociju i zaštitu prava djeteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »