U ponedjeljak počinje kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

Podizanje svijesti javnosti o utjecaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama osnovni je cilj ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koju u BiH pod motom #isključimostereotipe i #isključimonasilje, u saradnji sa svojim partnerima, realizira UN Women ured u BiH. Ciljevi postavljeni ovom kampanjom predstavljaju dio redovnih i dugogodišnjih napora UN Women i naših partnera na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH. Globalna akcija, koja traje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

„Ovogodišnja kampanja ‘16 dana aktivizma’ koju provodi UN Women fokusira se na važnost prepoznavanja i propitivanja stereotipa u okviru rada na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Svi u zajednici, uključujući muškarce i mlade ljude, trebaju propitivati i mijenjati rodne stereotipe koji dovode do nasilja. Stoga je iznimno važno da razgovaramo sa mladima, i ohrabrujemo generacije koje dolaze da grade budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, povodom početka kampanje.

Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja  prema kojima je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja, ukazuju na ozbiljnost ovog problema u našem društvu.  Patrijarhalni stavovi prema kojima se žene ne posmatraju kao ravnopravne sa muškarcima prisutni su u različitim društvenim sferama, uključujući porodice, obrazovni sistem i medije.

Tri javna događaja u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu bit će prilika da kroz kratke javne prezentacije, inspirirane predavanjima TED Talk formata, i razgovore u obliku “žive biblioteke”, mladi ljudi, ali i ostali građani i građanke, čuju više o tome šta su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno. Prvi događaj planiran je 25. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci, s početkom u 14 sati.

UN Women poziva sve građane i građanke, a pogotovo mlade, da uzmu učešća u kampanji, saznaju više o načinima sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i o tome kako propitivati rodne stereotipe. Pratite UN Women BiH profile na društvenim mrežama i pridružite se borbi za sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »