Stanko Krnjić dobitnik nagrade „VII Bugojanska vaza“

Na konkursu za najbolju kratku priču/pripovijetku, koji je raspisao KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno povodom Dana državnosti BiH, nagradu “VII Bugojanska vaza” dobio je Stanko Krnjić iz Stoca koji trenutno živi u Dubrovniku za priču “Otkupnina”. Uz prigodan program, nagrada je Krnjiću uručena 24.11.2019. u JU KSC Bugojno.

Odluku o najboljoj priči donio je žiri u sastavu: Magdalena Blažević (Mostar), Nedžad Ibrahimović (Tuzla) i Darko Cvijetić (Prijedor).

Nagrada se sastoji od replike zdjele “Bugojanska vaza” (najstariji pisani spomenik u BiH) i novčanog iznosa od 1.000 KM. Autorica replike „Bugojanska vaza“ je mr. Adina Kero.

Stanko Krnjić je rođen u Stocu (BiH) 5. travnja 1969. Osnovnu školu završio u Višićima (Čapljina, BiH), a srednju medicinsku u Dubrovniku. Stomatološki fakultet upisao u Sarajevu 1989. Zbog ratnih okolnosti studij nastavlja u Zagrebu gdje je diplomirao 1995. Živi u Župi dubrovačkoj gdje i radi u svojoj stomatološkoj ordinaciji. Piše poeziju, poeziju u prozi, kolumne i priče. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika HB i Društva dubrovačkih pisaca. Do sada je objavio pet zbirkih pjesama.

Za književno stvaralaštvo, dobitnik je sljedećih priznanja:

  • Nagrada “Rijek” za poeziju za 2015. godine
  • Druga nagrada “Fra Martin Nedić”za zbirku “Kroničar Svega” za 2017.
  • Druga nagrada Pasionske baštine za rukopis knjige „Ratište riječi“ za 2019. godinu.
  • Nagrada „Dragutin Tadijanović“ za knjigu „Sto i jedna mala pjesma“ za 2019. godinu

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »