Otvoreno pismo kolektiva JU Pozorište mladih

JU Pozorište mladih Sarajevo trenutno proživljava kulturološku i civilizacijsku sramotu. Zbog kadrovskih pitanja, stojimo usred najgoreg perioda uopće. Blokirani, izmanipulirani i opstruirani.

JU Pozorište mladih Sarajevo  postalo je poligon za političke manipulacije i međustranačka prepucavanja, za uhljebljavanje diletanata na štetu budžeta namijenjenog stvaranju kvalitetne, prvenstveno dječje, teatarske produkcije.

U čemu je konkretan problem? Od imenovanja Lejle Panjete na mjesto direktorice, krenuo je rolokoster pogrešnih odluka i postupaka, amaterizovanja pozorišta, vođenih isključivo ličnim interesom. Kolektiv JU Pozorište mladih Sarajevo se još u januaru 2019 godine obratio Otvorenim pismom Upravnom odboru JU Pozorište mladih Sarajevo, Kantonalnom ministarstvu za kulturu i sport, Predsjedavajućem Skupštine KS i Premijeru Vlade KS, ukazujući  na nepravilnosti u radu direktorice  Lejle Panjeta, ali reakcija svih gore pobrojanih je izostala.

Najvažnija stavka nezadovoljstva kolektiva JU Pozorište mladih je da naše pozorište više ne obavlja svoju osnovnu djelatnost- vlastita teatarska  produkcija, već služi kao servis. Navodimo poređenje: prije par godina Pozorište mladih je u sezoni realiziralao130-180 predstava, a za vrijeme uprave Lejle Panjeta, u sezoni ostvarujemo oko 70 predstava

  1. septembra na Skupštini KS nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2018 godinu i umjesto da bude razriješena direktorske funkcije, direktorica uredno prima platu namijenjenu za radno mjesto direktora, a uopšte ne dolazi na posao. Dobro instruirana od strane određenih interesnih krugova, Lejla Panjeta 25.09. 2019. godine podnosi neopozivu ostavku, pet dana prije neusvajanja izvještaja od strane Skupštine KS, na što je unaprijed upozorena. Trebalo se odmah pristupiti prihvatanju njene neopozive ostavke od strane tadašnjeg Upravnog odbora JU Pozorište mladih, a zatim i od strane Vlade KS, bilo kakva reakcija je izostala, a za to je isključivo odgovorno nadležno ministarstvo. Vlada KS imenovala je vd UO JU Pozorište mladih 01.11.2019 godine,međutim do danas se nije realizirala ni konstituirajuća sjednica.

Kolektiv JU Pozorište mladih je trenutno u svojevrsnoj blokadi rada zbog političkih razmirica i kadrovskih križaljki. Pozorištu je neophodno zamjensko mjesto glumca, koji je otišao u penziju, a sadašnja direktorica u ostavci  traži da se popuni radno mjesto Stručni savjetnik za kulturu, koje je namijenjeno njoj, iako nije bila uposlenik  JU Pozorište mladih prije dolaska na funkciju direktorice.

Kolektiv JU Pozorište mladih Sarajevo će preduzeti sve, zakonski dozvoljene, mjere (sindikat) da se to ne desi.

JU Pozorište mladih kao kulturno-obrazovna institucija treba da služi obrazovanju naše najmlađe publike, a ne da se preko nje rješavaju političke trgovine i kadrovska uhljebljavanja. Mi imamo obavezu da stvaramo kvalitetnu duhovnu hranu i njome obrazujemo generacije, koje trebaju tek da odrastu u publiku i posjetioce drugih  pozorišta, muzeja, biblioteka, galerija…. Mi smo ta prva, najvažnija karika, a osobe kao što je Lejla Panjeta ne trebaju Pozorištu mladih, niti u svojstvu direktorice, ni savjetnice

Kolektiv JU Pozorište mladih

Jedan komentar na “Otvoreno pismo kolektiva JU Pozorište mladih”

  1. Odrasla sam uz Pozoriste Mladih ! Moja djeca takodzer ! Ne mogu zamisliti Sarajevsku scenu bez Pozorista mladih. Zasto se uskracuje sve sto razvija zdrav duh kod mladih ljudi, necu nikada shvatiti! Ko su ti ljudi koji o tome odlucuju ? Tuzno za Sarajevo !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »